Resultats

Factorenergia va mantenir beneficis en un 2018 marcat per l'escalada de preus

L'empresa catalana de distribució d'energia va registrar beneficis de 2,4 milions d'euros, el 50% menys que el 2017

Per blindar-se davant de futurs vaivens del mercat, la companyia buscarà reconvertir-se cap a la gestió d'energia renovable autoproduïda

Més llum 8 Emili Rousaud fa broma amb un llum.

Més llum 8 Emili Rousaud fa broma amb un llum. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Factorenergia es va mantenir en el camí dels beneficis durant l’exercici del 2018, en un any marcat per l’escalada dels preus de l’energia. La companyia comercialitzadora catalana va registrar uns beneficis de 2,4 milions d’euros, afligint una desacceleració del voltant del 50% respecte a l’any anterior. Amb l’objectiu de protegir-se de cara al futur dels vaivens internacionals, Factorenergia estudia l’adquisició d’empreses productores a l’estranger i reconvertir part del seu negoci cap a la gestió de l’autoproducció d’energia renovable. Així ho ha explicat aquest dimarts el conseller delegat de la companyia, Emili Rousaud, en la presentació anual de resultats.

"Hem demostrat la fortalesa de la companyia", ha afirmat Rousaud, amb referència a un 2018 que ha qualificat de "complicat", a causa de la forta pujada dels preus dels preus de l’energia. Segons dades que ha ofert durant la presentació, un megawatt va costar el 2018 de mitjana 57 euros. Una xifra que ha anat escalant progressivament, amb lleugeres fluctuacions, ja que el 2010 el megawatt costava 37 euros.

Una de les estratègies per les quals ha optat Factorenergia per surfejar l’escalada de preus ha sigut contenir la captació de nous consumidors. "En tot el 2018 hem sumat al voltant de 5.000 nous clients, els mateixos que aquest primer trimestre del 2019", ha declarat el conseller delegat de la companyia. La companyia compta actualment amb una cartera de clients de 70.000 empreses i 20.000 particulars.

El 2018 va ser també per a Factorenergia el primer any complet en què ha pogut fer balanç de la seva línia de negoci del gas natural. 7.000 clients, cinc milions de facturació i un milió de beneficis abans d’impostos és el saldo que va deixar aquesta divisió el 2018.

De mitjancers a productors

Factorenergia va augmentar la seva facturació aquest 2018 l’11,9%, passant dels 345 milions del 2017 als 386 milions amb què va tancar el 2018. El seu objectiu és mantenir-se en aquesta tendència ascendent i arribar en els pròxims cinc anys als 1.000 milions de facturació. I per aconseguir-ho, una de les vies que contempla és transformar part del seu negoci i passar de mitjancer a productor.

Notícies relacionades

Rousaud ha explicat que una de les línies que volen explotar en els pròxims anys és la implantació de plaques fotovoltaiques a les terrasses de les comunitats de veïns. Ells ofereixen una via de finançament per als residents, que seran els propietaris finals. Per a això, Rousaud ha afirmat que ja han arribat a un acord d’una línia de 14 milions d’euros de crèdit amb entitats bancàries. També les gestionaran i distribuiran l’energia produïda.

Altres de les fórmules en què està treballant Factorenergia, aquesta més a curt termini, és en l’adquisició d’una empresa productora d’energia a l’estranger. El conseller delegat de la companyia no ha descartat que aquest 2019 pogués tancar-se una operació d’aquest tipus.