CaixaBank no juga al 'pactòmetre' i descarta pronunciar-se sobre el futur govern

El conseller delegat del banc rebutja nous impostos a la banca i insisteix en el diàleg a Catalunya

zentauroepp47955990 caixabank foto 2190430114431

zentauroepp47955990 caixabank foto 2190430114431 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero / Valencia

CaixaBank no es pronuncia públicament sobre la seva preferència de pactes per a un futur govern després de les recents eleccions generals. El seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha remarcat que l’entitat només ha de "respectar els acords als quals puguin arribar els partits que hem elegit tots, esperem el resultat com qualsevol altre ciutadà o empresa. No hem d’opinar".

No obstant, Gortázar ha remarcat el rebuig de CaixaBank a nous impostos generals al sector bancari, tant per recuperar ajuts a algunes entitats del sector com per altres plantejaments.  El directiu també ha insistit que en el problema català "fa falta diàleg, amb el respecte lògic al marc legal". "Per molt difícil que sembli, el diàleg ha de portar a un gran acord que sigui positiu per a Catalunya i la resta d’Espanya.  Tot i que sigui difícil confiem en les persones que l’han de portar endavant", ha afirmat. 

Quan li han preguntat en la presentació dels resultats del primer trimestre de l’entitat  per la possibilitat que un nou Executiu pugui impulsar nous impostos, el directiu ha dit que és bo recordar "a la societat en general" dos aspectes. D’una banda, ha afirmat que "no existeix una única butxaca que es diu la banca, hi ha diferents entitats al mercat i en la seva immensa majoria no són responsables d’haver rebut ajuts, com és el cas de CaixaBank".

Gortázar ha assenyalat que un nou impost als bancs no seria "la manera de recuperar uns ajuts donats a unes entitats que majoritàriament ja no hi són o si hi són no són dels mateixos propietaris" i ha dit que no tindria sentit imposar aquesta càrrega "a les entitats que han fet les coses bé i han pogut compensar" els errors d’altres. "No té sentit que siguin responsables de la mala gestió d’entitats que han desaparegut", ha remarcat.  "Sembla que la banca sigui només una però nosaltres no som responsables dels errors i dels diners que hagin costat altres entitats", ha insistit.

Respecte al debat que s’ha obert a la campanya electoral sobrel’impost de societats, ha dit que CaixaBank va pagar el 2018 un total de 712 milions que suposaria un tipus del 25% i que, tenint en compte la cartera de participades, "la mitjana és del 38%". També ha recordat que en el seu cas el 40% dels beneficis van a la Fundació La Caixa. 

Prioritats i agenda

Notícies relacionades

Respecte a les prioritats que hauria de tenir el nou executiu ha citat el manteniment del creixement "i si és possible que s’acceleri perquè les mesures són més fàcils de prendre si el pastís s’engrandeix". També ha destacat la importància d’"aconseguir la disciplina pressupostària", la "millora del mercat laboral", i ha especificat problemes com l’alta temporalitat, i la "reducció de desigualtats".

Igualment Gortázar ha demanat treure de les "discussions de campanya" les pensions i l’educació, però no només la dels joves, sinó la de "moltes persones que davant dels canvis tecnològics han de canviar de feina".