reacció a les eleccions

Bankia confia que el PSOE mantingui la seva independència i la privatitzi

El banc va guanyar 205 milions d'euros fins al març, un 10,8% menys però més del previst

cmontanyes45676098 sevilla181029201106

cmontanyes45676098 sevilla181029201106

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Totes les eleccions generals són importants per a les empreses, però més per a una com Bankia, de la qual l’Estat en té el 61,4% de les accions. Per això el resultat de diumenge ha suposat uncert alleujament per a la cúpula de l’entitat, tot i que no ho hagi volgut reconèixer públicament. El seu president, José Ignacio Goirigolzarri, va demanar fa un mes al nou Govern que respecti la seva gestió independent i continuï amb la seva venda. I el seu conseller delegat, José Sevilla, s’ha mostrat convençut aquest dilluns que "el més raonable" és que sigui així, pacti amb qui pacti el PSOE.

Unides Podem –un partit amb el qual l’executiu ha assegurat que no han parlat mai– portava en el seu programa electoral convertir l’entitat en un banc públic permanent, però els seus discrets resultats dificulten aquest objectiu, sobretot quan els socialistes no comparteixen aquesta actitud i tripliquen en escons la formació de Pablo Iglesias. En aquesta línia, Sevilla ha destacat que les relacions de Bankia amb els dos Governs anteriors de Rajoy i Sánchez han sigut "modèliques" i "formidables" i s’ha mostrat confiat que "això continuï sent així i que el compromís amb la privatització continuï" quan el preu de les accions ho permeti.

El banquer també ha defensat que és important que Espanya compti amb un Executiu "que permeti continuar impulsant el desenvolupament de l’activitat econòmica al país". I per aconseguir-ho ha considerat crucial "avançar en la reducció del dèficit i el deute" públic i fer front així a una desacceleració “força gestionable”. "Ens hem d’acostumar que tenim un parlament més fragmentat, amb més partits dels que teníem històricament. Els partits hauran de prendre les decisions que corresponguin", ha destacat.

Millorar el benefici

Notícies relacionades

Bankia va guanyar 205 milions d’euros en el primer trimestre, un 10,8% menys que un any abans, però una mica més del que esperaven els analistes. Les seves accions estan registrant una pujada a la borsa, que Sevilla ha vinculat als resultats, i ha negat un possible impacte de les eleccions. L’entitat ha confirmat que el seu objectiu per a aquest any és "millorar una mica" els 703 milions de benefici del passat exercici.

La caiguda del resultat es deu als menors ingressos (13,3%) provocats pels baixos tipus (-4,7% en el marge d’interes) i la forta caiguda del resultat d’operacions financeres després de la venda extraordinària de carteres de deute de l’any passat (-73,3%), només compensades parcialment per les menors provisions per afrontar pèrdues (-36,9%). El banc confia a millorar el benefici d’aquest any i empatar en ingressos bàsics, millorant un 3% en comissions, i reduint les despeses i les provisions. De moment no es planteja una retallada addicional de costos, tot i que no ho descarta en el futur.