TELECOMUNICACIONS

Orange i Vodafone amplien l'acord de desplegament i compartició de xarxa

L'acord inclou el futur desplegament del 5 G

antena

antena / Alberto Cerezo

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Orange Vodafone han acordat ampliar els acords de desplegament compartició de xarxes mòbils i fixes que mantenen les companyies a Espanya, cosa que inclourà el desplegament de la futura tecnologia mòbil 5G, segons han informat les operadores en un comunicat.

Les empreses assenyalen que l’objectiu d’aquests nous acords és promoure "un model d’inversió sostenible" a Espanya que permeti accelerar l’arribada de les xarxes NGA, incloent-hi noves tecnologies com el 5G, als clients ubicats en àrees geogràfiques més extenses i d’una forma més eficient.

Concretament, el nou acord en el mercat de la telefonia mòbil amplia entre les dues companyies el 2006 i renovat el 2016, estenent les anteriors àrees de compartició, limitat a localitats d’entre 1.000 i 25.000 habitants, a ciutats de fins a 175.000 habitants.

Les empreses detallen que es tracta d’un acord de compartició activa sobre les xarxes 2G3G 4G de les dues companyies i arribarà a 14.800 llocs, davant dels 5.600 actuals. A més, afegeixen que la compartició activa s’estendrà al futur desplegament de 5G, cosa que permetrà que "un major nombre de clients disfrutin abans de les noves funcionalitats d’aquesta nova tecnologia, tals com la seva menor latència o les seves majors velocitats".

En aquest sentit remarquen que l’acord permetrà a les dues companyies mantenir les seves pròpies estratègies de xarxa a les grans ciutats, on l'eficiència de la compartició és limitada. A més, preservaran la utilització independent de l’espectre de cada companyia i cadascú gestionarà l’optimització i la qualitat del seu servei de xarxa de forma diferenciada, així com les funcionalitats de les seves respectives xarxes 'core'.

Banda ampla fixa

En el cas dels acords de banda ampla fixa, les dues companyies han acordat ampliar el nombre d’unitats immobiliàries de fibra a què els seus clients tindran accés, incloent-hi noves àrees geogràfiques, ja sigui a través de servei a l’engròs o d’iniciatives de coinversió i compartició.

En concret, el nou acord a l’engròs permetrà a Vodafone portar les seves ofertes de fibra i serveis convergents a un milió d’unitats immobiliàries addicionals sobre la xarxa d’Orange. Així mateix, les dues companyies tindran accés als futurs desplegaments de les xarxes de banda ampla fixa ultraràpida de l’altra part.

El conseller delegat d’Orange España, Laurent Paillassot, ha remarcat que l’operadora sempre ha defensat la compartició d’infraestructures com un instrument per arribar "abans i més lluny amb els nostres desplegaments de xarxes fixes i mòbils". "En aquest cas, l’ampliació de l’acord amb Vodafone permet a Orange estendre encara més la cobertura mòbil a Espanya i accelerar el seu desplegament futur del 5G a costos més eficients", ha assegurat.

Estalvis per a Vodafone

El conseller delegat de Vodafone España, António Coimbra, ha ressaltat que aquest acord és un nou exemple de l’estratègia global de Vodafone per reforçar la seva col·laboració amb altres operadors que comparteixin la nostra filosofia d’inversió. De fet, l’operadora va reforçar al gener el seu acord de compartició de xarxes amb Telefónica al Regne Unit i al febrer en va assolir un amb Telecom Italia per al desplegament del 5G.

Notícies relacionades

"El nostre objectiu és construir la xarxa del futur, apostant per un desplegament eficient i avançant als nostres clients la disponibilitat de noves tecnologies", ha incidit Coimbra, que ha afegit que aquest acord permet, a més, a les dues companyies desenvolupar les seves xarxes de forma independent, cosa que és conseqüent amb el seu objectiu d’oferir "la millor connectivitat".

En aquest sentit, el grup britànic Vodafone ha detallat en un altre comunicat que preveu que el nou acord en compartició activa sobre les xarxes de telefonia mòbil generi un estalvi acumulat en els pròxims deu anys tant en despeses operatives (opex) com en despeses de capital (capex) d’almenys 600 milions d’euros.

Temes:

Orange Vodafone