Dia internacional del treball

El primer de maig dels sindicats comença diumenge

CCOO i la UGT criden els treballadors a la mobilització als "carrers, les empreses i les urnes"

zentauroepp38254806 barcelona 01 05 2017 manifestaci n del primero de mayo d a d170612143157

zentauroepp38254806 barcelona 01 05 2017 manifestaci n del primero de mayo d a d170612143157 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els sindicats més representatius, CCOO i la UGT, encaren la recta final per celebrar un primer de maig, dia internacional del treballador, "carregat d’un simbolisme especial", segons ha remarcat el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco. Una jornada que les centrals celebraran mirant tant al passat, com al present. "Aquest primer de maig té dos u de maig", ha afirmat el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros. I les eleccions d’aquest diumenge, 28 d’abril, són el primer escenari de les mobilitzacions.

"Aquest primer de maig serà on es faci la primera lectura política de les eleccions del 28 d’abril i aquesta la faran els treballadors", ha asseverat Pacheco. "No pot ser que les revindicacions laborals es quedin a la cua", ha afegit, referint-se a la poca presència que considera que han tingut durant la campanya electoral. Derogació de les reformes laborals dels Governs de Zapatero i de Rajoy, derogació de la reforma de les pensions del 2013, millors salaris i millors condicions laborals són les principals reivindicacions de les centrals per a aquest dia internacional del treballador.

Notícies relacionades

Aquest 2019 es compleixen diverses efemèrides icòniques per als sindicats. Aquest any es compleixen 100 anys de la fundació de l’OITl’OIT, una organització formada per Governs, patronals i sindicats que promou el diàleg social tripartit per reforçar la negociació col·lectiva i les relacions laborals de qualitat. "Un diàleg social que a Espanya des de la reforma laboral no passa pel seu millor moment", ha afirmat Ros. "Si triomfa la dreta en aquestes eleccions correm el risc que la patronal es radicalitzi", ha afirmat Pacheco, cosa que es traduirà, segons els líders sindicals, en un debilitament d’aquest diàleg social  i un enroc en l’arbritrarietat.

I aquest any també es compleix el centenari de la victòria obrera a la vaga de La Canadenca, en la qual es va aconseguir formalment la jornada de vuit hores. "Que ningú s’esperi que li regalin cap dret", ha afegit Ros, mirant tant a l’hipotètic triomf de la dreta, com al del PSOE, que durant aquest curt mandat ha deixat al calaix algunes de les reivindicacions centrals de CCOO i la UGT.