ESTUDI D'IDEALISTA

El preu dels lloguers va pujar el 2,4% en el primer trimestre

Barcelona i Madrid segueixen sent les ciutats més cares

Pis en lloguer a Ciutat Vella (Barcelona).

Pis en lloguer a Ciutat Vella (Barcelona). / CHRISTIAN MORALES

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El preu de la vivenda de lloguer va pujar el 2,4% en el primer trimestre del 2019, fins a situar-se en els 10,7 euros al mes per metre quadrat, segons un informe elaborat pel portal Idealista. L’estudi situaBarcelona com la capital més cara (16,3 euros/m2), seguida de Madrid (15,8 euros/m2) i Sant Sebastià (14,2 euros/m2).

El preu del lloguer a Barcelona es va estabilitzar durant l’hivern amb una pujada del 0,6% i se situa en el preu mitjà per metre quadrat més alt d’Espanya. El preu puja a Catalunya (1,7%) i a les províncies de Barcelona (0,6%) i Tarragona (1%).

Els analistes del portal immobiliari consideren que la prolongació de la durada dels contractes està elevant les exigències econòmiques dels propietaris als llogaters, la qual cosa complica l’accés a la vivenda als més desfavorits.

Només tres dels deu districtes barcelonins van baixar de preu durant l’hivern. La caiguda més gran es va produir a les Corts, on els lloguers oferts tenen un preu mitjà d’un 4,5% inferior al que tenien tres mesos abans. El segueixen els decrements de Sants-Montjuïc (-0,7%) i Horta Guinardó (-0,5%). En la resta dels districtes els propietaris demanen ara més del que demanaven abans de l’hivern. A Sant Andreu l’increment de les rendes de les vivendes de lloguer ha sigut del 3,6%; a Sant Martí, del 2,9%, i a Gràcia, de l’1,6%. La resta de les pujades es reparteixen entre l’Eixample (1,2%), Nou Barris (1,1%), Sarrià-Sant Gervasi (1%) i Ciutat Vella (0,2%). Els preus més alts a la ciutat de Barcelona els trobem a Ciutat Vella (18,4 euros/m2). Per sobre dels 15 euros també hi ha l’Eixample (16,7 euros/m2), Sant Martí (16,6 euros/m2), Sarrià-Sant Gervasi (16,6 euros/m2), Sants-Montjuïc (15 euros/m2), les Corts (15 euros/m2), Sant Andreu (13,3 euros/m2) i Horta Guinardó (13 euros/m2). El districte de Nou Barris és el més econòmic de la ciutat: 12,6 euros/m2.

D’entre els municipis barcelonins, la caiguda més gran és la registrada per Sant Andreu de Llavaneres, on els propietaris ara demanen un 8,7% menys per les rendes mensuals de les seves vivendes. Al pol oposat hi ha Mollet del Vallès, on les rendes s’han incrementat un 11%. A més de la província de Barcelona, els preus també van pujar a Tarragona, on les expectatives dels propietaris van créixer un 1% fins a situar el preu per metre quadrat en 6,8 euros mensuals. A Lleida, en canvi, el preu es va reduir un 2% fins als 6,2 euros/m2, mentre que a Girona el descens ha sigut del 0,6% (7,9 euros/m2). Quant a les capitals, el comportament és divers, amb pujades a Lleida (4,4%) i Barcelona (0,6%), mentre que Tarragona (-2,2%) i Girona (-2,5%) cauen.

Per Fernando Encinar, cap d’estudis d’Idealista, el mercat de lloguer a Espanya s’enfronta a una creixent complexitat. A més de l’"escalfament" en els preus, els últims canvis introduïts en el mercat via decret llei han propiciat, segons la seva opinió "que els lloguers firmats en els últims sis mesos es regeixin amb tres legislacions diferents en funció del dia en què es van rubricar", fet que dificulta l’accés a vivendes de lloguer en el cas de llars monoparentals, mileuristes o pensionistes.

Variacions en els preus

La pujada més gran per comunitats autònomes es va produir a Extremadura (4,1%), Balears (3,2%), Castella-la Manxa (2,2%) i Madrid (2%). Amb pujades superiors a l’1% hi ha Castella i Lleó (1,9%), Catalunya (1,7%), Astúries (1,5%) i Múrcia (1,2%). Per contra, tres comunitats autònomes van reduir els preus, i la caiguda més gran es va registrar a Navarra (1,6%). A continuació es va situar la Rioja (0,9%), el País Basc (0,7%) i lesCanàries (0,2%).

El preu del lloguer va pujar en 33 províncies. Huelva va patir l’increment més gran amb el 5,7%, mentre que Osca es va anotar la caigudamés gran, del 4,1%.

Notícies relacionades

Lleida Zamora van ser les dues capitals que van registrar lapujada més gran amb increments del 4,4% i el 4% en les rendes. A Madrid el preu va créixer un 1,9%, mentre que a Barcelona la pujada va ser del 0,6%. I, per contra, Terol Càceres van ser els més barats amb un preu de 4,3 euros/m2.

Segons Idealista, les dades dels tres primers mesos de l’any mostren una pujada moderada a tots els mercats i confirmen que el mercat del lloguer es regula "sense necessitat d’intervencionisme de l’Estat i quan aquest actua es produeixen efectes contraris als desitjats". A més, lamenta que amb els últims canvis introduïts els lloguers firmats en els últims sis mesos es regeixin amb tres legislacions diferents en funció del dia en què es van rubricar.