comptes públics

El Tresor reduirà en 5.000 milions l'emissió de deute

Calviño atribueix la mesura a la millora dels ingressos fiscals des de començament d'any

calvino

calvino / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts

La ministra d’Economia i Empresa, Nadia Calviño, ha avançat que el Govern preveu reduir l’emissió neta de deute públic previst per al 2019 a 30.000 milions d’euros, davant els 35.000 milions inicialment estimats, gràcies a la bona evolució dels ingressos fiscals,l’execució pressupostària il’estalvi  obtingut en la gestió del Tresor.

Així ho ha avançat durant la seva intervenció en un esmorzar informatiu organitzat pel Consell Empresarial Aliança per Iberoamèrica (Ceapi), en què la ministra ha explicat que els ingressos fiscals més grans i la gestió del Tresor Públic ha portat el Govern a reduir en 5.000 milions l’emissió neta de deute públic per a l’exercici actual, per sota dels 34.277 milions de l’any passat.

Calviño ha destacat la "bona notícia" de la revisió realitzada dimarts per Eurostat que va confirmar la reducció del dèficit públic d’Espanya del 3,1% al 2,48% el 2018, una dècima per sota del previst pel Ministeri d’Hisenda, i la disminució d’un punt percentual del deute públic, del 98,1% al 97,1% del PIB.

"Espanya surt per fi 10 anys després del braç correctiu del Pacte d’Estabilitat i Creixement per dèficit excessiu i, per tant, podem dir que hem deixat la crisi enrere", ha celebrat Calviño, que creu que es posa en relleu la importància de reduir el dèficit i el deute públic i el "compromís" del Govern de Pedro Sánchez amb la disciplina fiscal.

La titular d’Economia ha defensat que les dades d’Eurostat són "perfectament il·lustratives" de la "bona gestió" del 2018, ja que el Govern ha aprofitat tots els ingressos addicionals i "qualsevol marge" per estalviar despeses i reduir deute i dèficit, com preveu continuar realitzant.

En aquest sentit, ha recordat que l’Executiu preveu reduir el dèficit del 2,48% del PIB registrat l’any passat al 2% aquest exercici, així com en un punt percentual el deute públic, fins a situar-la en el 96% del PIB.

"Emetrem 5.000 milions d’euros menys de deute aquest exercici", ha detallat, després de recordar que en l’exercici 2018 ja es va reduir aquesta emissió en un nivell similar, per la qual cosa se segueix el camí d’estalvi en el marc de baixos tipus d’interès i de disminuir el pes del deute públic sobre el PIB.

Referent a això, ha defensat que en els 10 mesos de Govern socialista s’ha "consolidat i reforçat" la confiança dels mercats internacionals, s’han fixat els costos de finançament de deute en mínims històrics i s’ha aconseguit estalviar 1.500 milions d’euros en interessos del deute.

També ha ressaltat els rècord de demanda als bons a 10 i 15 anys i que s’hagi començat a atreure inversors asiàtics de llarg termini que no invertien en deute públic, en un context en el qual la inversió estrangera directa s’ha multiplicat per sis i la prima de risc se situa en l’entorn dels 110 punts bàsics.

Respecte a l’evolució de l’economia espanyola, Calviño ha dit que no és "ni optimista ni pessimista", sinó "realista", per la qual cosa ha qualificat de "prudent" la previsió de creixement del 2,2% del Govern per a aquest any, al situar-se a la forquilla que marca el consens dels organismes internacionals, d’entre el 2,1% i el 2,4%.

No obstant, ha puntualitzat que cal analitzar d’aquí fins al juny si la "sèried’incerteses" prevista s’aclareix per veure si s’han de revisar o no les previsions. "De moment, la previsió de creixement és robusta, superior a la zona euro i les principals economies, i permet prendre decisions empresarials en un entorn relativament positiu", ha afegit.

En qualsevol cas, ha recordat que Espanya va créixer un 2,6% l’any passat i que ha tancat un cicle econòmic, si bé tots els organismes coincideixen que continuarà registrant un creixement "dinàmic i robust", i els indicadors sobre el mercat laboral més recents mostren una "gran capacitat" de creixement. De fet, ha avançat que l’evolució de l’ocupació en el primer trimestre ha sigut "positiva", a un dia que l’INE publiqui les dades de l’EPA.

Notícies relacionades

Segons Calviño, Espanya està "trampejant la situació millor del que es podia esperar" davant d’algunes incerteses com la desacceleració internacional, les tensions comercials entre els EUA la Xina o el 'brexit'. Tot i que alguns indicadors es deterioren "una miqueta", com la balança de pagaments, d’altres continuen anant "molt bé", com les vendes de grans empreses i detallistes, ha ressaltat.

Entre les principals incerteses, ha recalat en l’evolució del petroli, sobre la qual s’ha d’estar "molt atents" al ser un element "molt determinant" per a l’economia espanyola, tot i que ha explicat que l’FMI i el Banc Mundial preveuen un preu mitjà del cru de 66 dòlars, inferior al que maneja el Govern en el seu quadre macro.