Segons la USO

Acomiadar avui costa el mateix que abans de la crisi

Un informe del sindicat USO constata que fa una dècada que les indemnitzacions per acomiadament en el sector serveis i en la construcció estan congelades

undefined30606708 camarero180720162157

undefined30606708 camarero180720162157

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Gairebé un milió de llocs de treball separen l’Espanya d’avui amb la d’abans que esclatés la crisi. Un informe de laUSOconstata que l’economia espanyola ha perdut un total de 936.319 llocs de treball a temps complet entre el 2008 i el 2018, una fet que cohabita amb "una proliferació no voluntària de la contractació a temps parcial que afecta especialment les dones", segons destaca el sindicat.

El mercat laboral s’ha regenerat després de la destrucció massiva de llocs de treball iniciada el 2008 amb pitjors salaris, amb una pèrdua de poder adquisitiu xifrada per la central del 5,5% de mitjana, i alts percentatges de temporalitat. Segons recull l’estudi de les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 2018 un de cada quatre contractes van ser temporals i de menys de set dies de durada i un de cada dos va durar un màxim de sis mesos.

Una falta de recuperació de llocs de treball a temps complet i una volatilitat més gran d’aquests llocs de treball que la central considera que no es pot atribuir alscostos de l’acomiadament. L’estudi de la USO constata que els costos d’indemnització per acomiadament han estat congelats en l’última dècada tant en la construcció (4.990 euros) com en els serveis (8.025 euros). No així en la indústria, en què els acomiadaments sí que s’ha encarit substancialment en els últims deu anys, passant dels 12.216,3 euros els 20.996 euros.

Notícies relacionades

Tenint en compte que el sector serveis ocupa al voltant de dos de cada tres assalariats a Espanya, "no sembla raonable que el cost de l’acomiadament sigui un argument per justificar la precarietat de la contractació, especialment amb un ús abusiu de les modalitats de contractació temporal i la seva curta durada", segons afirma la central en el seu document.

L’informe també constata una correlació entre unes taxes d'atur més baixes i uns salaris més alts, un dels arguments que s’han anat replicant des de les centrals per explicar el pobre avenç dels salaris, en comparació amb la inflació o el creixement del PIB.