Competència

La CNMC multa amb 57 milions Logista i tres empreses de cigarrets per intercanviar-se informació

La distribuïdora ha anunciat a la CNMV que recorrerà davant de l'Audiència Nacional la decisió del regulador

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat amb un total de 57,7 milions d’euros a la distribuïdora Logista i a tres fabricants de cigarrets –Philip Morris, Altadis, JT Internacional Iberia– per una infracció en intercanvi d’informació. Segons l’organisme regulador, la distribuïdora facilitava, amb el consentiment dels fabricants, dades de venda dels competidors eliminant així la competència des de l’any 2008 fins al 2017. La distribuïdora ha anunciat que recorrerà la sanció. 

En un comunicat, la CNMC explica les “característiques especials” del mercat de tabac, en el qual la importació i distribució a l’engròs està liberalitzada, prèvia obtenció d’una llicència del Comissionat del Mercat de Tabacs. Els distribuïdors han de subministrar tots els detallistes nacionals, en els quals “encara hi ha un monopoli de l’Estat”, a través de les 13.000 expenedories de tabac, que constitueixen el principal canal.

Segons la CNMC, Logista permetia que els fabricants tinguessin “accés a informació diària i gratuïta” sobre vendes als estancs amb dades desglossades per les marques de tots els fabricants que distribueix i per les províncies de la Península i les Balears (les denominades dades “sell-in”). En concret, entre la informació intercanviada hi hauria dades sobre el comportament dels consumidors i la reacció de la demanda  per províncies per a cada una de les marques i categories, així com informació relativa al llançament de productes nous. 

L’efecte de tals pràctiques ha sigut “eliminar la competència”, segons explica la CNMC, que afegeix que, des de l’any 2008 la quota de mercat de les tres principals empreses –Philip Morris, Altadis, JT Internacional Iberia i British American Tobacco, que dominen el 95% del mercat– s’ha mantingut estable. Per tot això, ha sancionat la distribuïdora Logista amb 20,9 milions d’euros;Philip Morris Spain amb 15,3 milions d’euros; Altadis amb 11,4 milions d’euros iJT International Iberia amb 10 milions d’euros. 

Notícies relacionades

Per la seva part, Logista ha comunicat la notificació de la sanció en un fet rellevant a la CNMV en el que argumenta que la CNMC “considera que la conducta en qüestió no tenia per objecte restringir la competència” i “per tant, l’esmentada conducta no pot qualificar-se com un càrtel”. Per això, en aquesta comunicació, Logista anuncia que interposarà un recurs contenciós administratiu davant de l’Audiència Nacional contra aquesta multa perquè la CNMC “no prova, ni demostra, que la informació sobre vendes de Logista hagi produït els suposats efectes restrictius de la competència entre fabricants que se li atribueixen”.

Segons explica la distribuïdora, Logista ha posat a disposició aquesta informació amb la “lícita finalitat” que tots els fabricants “puguin verificar el compliment estricte del principi de neutralitat, en l’actuació de Logista com a distribuïdora a l’engròs al mercat de tabacs”.

Temes:

Tabac