operació

El Santander ofereix comprar el 25% de la seva filial mexicana per 2.560 milions

El grup es vol quedar amb tota la rendibilitat que genera el país i que ara comparteix amb petits accionistes

jgblanco38776585 madrid 07 06 2017 banco santander  rueda de prensa de ana bo170607122551

jgblanco38776585 madrid 07 06 2017 banco santander rueda de prensa de ana bo170607122551 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
P. A.

Set anys després de treure la seva filial mexicana a borsa per guanyar uns 3.000 milions d’euros de capital, el Santander ha anunciat aquest divendres que llançarà una oferta per comprar fins al 25% de l’esmentada entitat, que està en mans de petits accionistes, amb un desemborsament màxim d’uns 2.560 milions d’euros. El grup té confiança en el país llatinoamericà, on els tipus són al 8% i el seu crèdit creix al 16% amb una morositat de tot just el 2,4%, i amb l’operació pretén quedar-se tota la rendibilitat que generarà el seu banc al país, on és el tercer del mercat (després de BBVA Bancomer i Banorte).

Els accionistes mexicans que acceptin l’oferta rebran accions noves del Santander, amb una prima del 14% sobre la cotització dels títols de la filial mexicana respecte al tancament d’ahir. La compra, que haurà de ser aprovada en una junta d’accionistes extraordinària i que obligarà el grup a ampliar capital en un 3,5% després de les operacions similars realitzades el 2015 i el 2017, tindrà un impacte neutre en el benefici per acció i lleugerament positiu en termes de capital (0,05 punts). Es tancarà previsiblement a finals del tercer trimestre i no suposarà que el grup deixi de cotitzar a Mèxic, ja que les accions de la filial seran substituïdes per les de la matriu.

Notícies relacionades

"Aquesta operació compleix els nostres criteris estratègics i financers, té un retorn atractiu sobre el capital invertit (14,1%) i permet incrementar a futur el benefici net del grup i la generació orgànica de capital", ha defensat la presidenta del banc, Ana Botín, durant la junta ordinària d’accionistes celebrada aquest divendres. "Creiem en Mèxic, en el potencial del seu sector financer, i de Santander México, que és un dels bancs líders del país", ha afegit.

El banc ha seguit així el camí oposat al que li recomanen analistes com els de Goldman Sachs, que aposten perquè vengui filials llatinoamericanes per enfortir el seu capital (va tancar l’any passat en l’11,3% i en el primer trimestre baixarà entorn de l’11,2% per impactes regulatoris, quan el mercat pressiona perquè s’acosti al 12%). "L’operació és consistent amb l’estratègia de Grup Santander d’incrementar el seu pes en mercats en creixement i reflecteix la confiança de Banc Santander a Mèxic i en la seva filial mexicana així com en el seu potencial de creixement a llarg termini", ha argumentat l’entitat en una nota.