junta d'accionistes

Botín demana "maduresa" als partits per evitar un bloqueig després del 28-A

La presidenta del Santander demana als polítics que "parlin clar" i un pacte pel "creixement inclusiu"

El banc descarta un acord amb Orcel per compensar-lo pel seu fitxatge frustrat com a conseller delegat

ana-botn

ana-botn / Stephen Hyde (www.londonphotography.co.uk)

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

A penes unes hores després de l’arrencada oficial de la campanya electoral, l’escenari posterior als comicis ja preocupa públicament les grans empreses espanyoles. La presidenta del Santander, Ana Botín, ha reclamat aquest divendres als partits polítics "responsabilitat i maduresa" i "fugir del curtterminisme" després del 28-A.

Espanya, ha defensat durant la junta d’accionistes del banc, necessita un "pacte pel creixement inclusiu" i, "en vista de les enquestes, no serà tascad’un sol partit", amb la qual cosa "serà necessari arribar a acords entre diferents forces polítiques". Dit en plata, la banquera ha demanat als grans partits que evitin una situació de bloqueig similar a la de les eleccions de finals del 2015, que va ser necessari repetir a mitjans del 2016.

Això sí, Botín ha advocat per un pacte de característiques bàsiques molt concretes. "Sabem el que funciona, i sobretot sabem el que no funciona", ha afirmat abans de "demanar els polítics que parlin clar". L’indispensable, ha defensat, és apostar per la sostenibilitat pressupostària i perquè les pensions siguin "suficients per tenir una vida digna, però que al seu torn siguin sostenibles". També és "crítica" l’existència de "solidesa i estabilitat institucional" per atreure la inversió estrangera.

Orgullosa d’Espanya

L’executiva s’ha declarat "orgullosa" d’Espanya, com la "gran majoria" dels seus ciutadans, i ha lloat com les seves fortaleses principals els mateixos espanyols i els serveis públics. Però el país, ha advertit en el que ha sonat com una petició d’un pacte d’Estat, necessita una educació de "primer nivell", amb un compromís permanent per aquest sector "guanyi qui guanyi, governi qui governi".

Per invertir més en educació, ha afegit, és necessari generar els recursos necessaris per invertir en els serveis públics. "Una economia forta és la gallina dels ous d’or. Tots volem justícia social i igualtat d’oportunitats. Però per tenir-ne, necessitem tenir creixement econòmic. L’objectiu no és només créixer, sinó que els beneficis del creixement arribin a tothom", ha argumentat.

També ha defensat que Espanya "pot i ha de recuperarprotagonismeen la construcció europea" i que laUE"és la solució i no el problema". Un missatge amb el qual volia alertar sobre els "programes i polítics que qüestionen, i en ocasions desitgen, debilitar l’ordre econòmic liberal" de les últimes dècades. "Elbrexités el nostre canari a la mina que ens avisa dels perills que poden venir si ignorem aquestes onades o minimitzem les preocupacions que milions de persones tenen sobre la seva feina, la seva prosperitat i el seu futur", ha advertit.

Dona presidenta

En una trobada prèvia amb la premsa, Botín s’ha mostrat desitjosa que una dona arribi a la presidència del Govern algun dia. Així mateix, ha assegurat que la"volatilitat política”ja no és només cosa de mercats emergents, i és necessari acostumar-se al fet que s’hagi instal·lat en zones com els EUA i la UE. A més, ha negat estar interessada a comprar bancs alemanys, amb referència a les negociacions d’unió entre Deutsche Bank i Commerzbank, i ha afirmat que encara han de passar "sis o set coses" perquè es produeixin fusions transfrontereres a Europa, una cosa que no preveu que passi en els pròxims dos anys malgrat les pressions del Banc Central Europeu (BCE).

D’altra banda, ha avançat que en les pròximes setmanes començaran les negociacions amb els sindicats sobrel’ajustament d’oficines i plantilla que planeja per tancar l’absorció del Popular i que preveu acabar al juliol. El Santander ja ha pagat 357 milions a afectats per les clàusules terra del Popular i té 104 milions més reservats per a més sentències desfavorables, a més de guardar 145 milions més per compensar els accionistes d’aquell banc que van perdre els seus diners (ja en va gastar 535 milions per donar un bo a part d’aquests, que han recuperat el 81% de la seva inversió). 

Sense acord

Notícies relacionades

La presidenta també ha assegurat que el banc no contempla arribar a un acord ambAndrea Orcelmalgrat la demanda que aquest estudia interposar contra l’entitat. El Santander va anunciar el fitxatge com a conseller delegat del banquer italià al setembre i el va descartar al gener per no haver de pagar-li més de 50 milions per retribucions que deixaria de percebre a UBS i que inicialment va pensar que podria rebaixar per la seva relació d’anys amb l’entitat suïssa.

El president de la comissió de nomenaments i remuneracions, Bruce Carnegie-Brown, ha defensat davant de la junta que quan es va anunciar la incorporació d’Orcel, el Santander confiava a "revisar a la baixa" la compensació que hauria de pagar-li a causa que el banc espanyol havia sigut durant anys un dels principals clients d’UBS. Finalment, això no va ser possible i el consell, ha argumentat, va considerar "inacceptable" la quantitat, la qual cosa demostra la "fortalesa" del govern corporatiu del grup.