Campanya electoral

Els sindicats carreguen contra la baixada del salari mínim de Casado

CCOO i la UGT rebutgen frontalment baixar a 850 euros el SMI, tal com va pactar amb Rajoy el 2018

zentauroepp41765767 sordo alvarez180124181909

zentauroepp41765767 sordo alvarez180124181909

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els sindicats rebutgen de ple baixar el salari mínim interprofessional (SMI) a 850 eurosSMI, l’última proposta electoral que ha llançat el candidat del Partit Popular a la presidència del Govern, Pablo CasadoCCOO i la UGT es neguen a retrocedir les posicions que han guanyat amb Pedro Sánchez en aquesta matèria i tornar així a la casella del 2017, quan van firmar amb l’Executiu de Mariano Rajoy que el SMI fos de 850 euros el 2020. De fet, l’escenari plantejat per Casado, el de tornar al pacte subscrit per Mariano Rajoy, representaria rebaixar el salari mínim el 2019 a 773 euros i suposaria baixar per primera vegada, des de la seva creació el 1963, el salari mínim. 

La pujada del salari mínim que va fer el Govern socialista el 21 de desembre del 2018 va representar un increment del 22%, i va passar de 735,9 euros a 900 euros. Això va beneficiar de manera directa al voltantd’1,3 milions de treballadors a Espanya, segons dades del Ministeri de Treball. I per als sindicats aquesta és la línia que s’ha de seguir i en la qual ha d’aprofundir el pròxim Govern que surti de les urnes el 28 d’abril.

CCOO i la UGT van firmar amb la patronal CEOE el juliol passat del 2018 el IV Acord de Negociació Col·lectiva (AENC) que incloïa, entre d’altres, la pujada del salari mínim per conveni als 1.000 euros mensuals per al 2020. Aquesta és el guió que contemplen les centrals també per al SMI i exigeixen al pròxim Executiu que pugi de nou el mínim el 2020 als 1.000 euros.

Sense evidències de paràlisi

Notícies relacionades

El secretari d’Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, va sortir a desmentir amb xifres, en la roda de premsa per valorar les dades de l’atur de març, els auguris que la pujada del SMI suposaria una destrucció d’ocupació o un augment del frau. Granado va apuntar que tot i que "molts van preveure un desplaçament de l’afiliació del Règim General al Règim Especial de Treballadors Autònoms", sense que s’hagi produït un augment significatiu dels treballadors per compte propi. De fet, el creixement entre els afiliats d'aquest col·lectiu ha sigut menor percentualment que el dels assalariats.

Granado també va rebutjar un augment de baixes voluntàries o forçoses en el règim de les treballadores de la llar per la pujada del salari mínim, així com un efecte expulsió dels treballadors agraris. Un efecte, aquest positiu, de la pujada del SMI que el secretari d’Estat de Seguretat Social va destacar va ser l’increment esperat de la recaptació per cotitzacions, que va xifrar entorn del 7%.