Mesures aranzelàries

Els EUA preparen aranzels per a 11.000 milions de dòlars més en importacions europees

Washington planteja les taxes com a resposta als subsidis de la UE a Airbus

La Comissió Europea prepara la seva pròpia llista de possibles aranzels pels ajuts a Boeing

nh 6843

nh 6843 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La guerra que els Estats Units i la Unió Europea lliuren davant de l’Organització Mundial del Comerç pelssubsidis públics als seus dos respectius gegants de la indústria aeroespacial, Boeing i Airbus, es remunta a fa gairebé tres lustres. La batalla, no obstant, s’ha intensificat amb l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca i l’escalada de tensions comercials. Aquestes s’han elevat en les últimes hores, després que els EUA fessin pública una llista de productes europeus per valor d’11.000 milions de dòlars que planteja imposar nous aranzels en represàlia pels subsidis a Airbus, un anunci al qual la Comissió Europea ha replicat amb la preparació de la seva pròpia llista de potencials noves taxes com a resposta als ajuts públics nord-americans a Boeing.

Dilluns a la tarda el representant comercial de Washington, Robert Lighthizer, va detallar en 14 pàgines productes europeus que es veurien taxats, una llista que incloucomponents d’aviació i també des de tèxtils a productes alimentaris, incloent-hi oli d’oliva o fruites. La llista està oberta a comentaris públics, no és definitiva i en principi els EUA esperaran a l’estiu, quan s’estima que l’OMC podria dictar una decisió sobre el nivell d’aranzels que aprova en resposta als subsidis europeus a Airbus que el maig passat l’organisme va considerar il·legals. El mes passat l’OMC també va declarar il·legals ajuts nord-americans a Boeing, obrint la porta al fet que Europa imposi els seus aranzels.

A cop de tuit

Trump ha recolzat l’anunci amb un tuit aquest dimarts en què ha assegurat que  “la Unió Europea s’ha aprofitat durant molts anys en comerç dels EUA” i ha promès:“¡S’acabarà aviat!” 

Notícies relacionades

El comunicat de dilluns de Lighthizer era una mica més diplomàtic: “El nostre objectiu final és aconseguir un acord amb la Unió Europea per acabar tots els subsidis a grans aeronaus civils inconsistents amb l’OMC”, deia. “Quan la UE posi fi a aquests subsidis nocius els aranzels imposats pels EUA en resposta podran retirar-se”.

La negociació, en qualsevol cas, serà complexa per les tensions comercials elevades per Trump i les seves amenaces aranzelàries a Europa tant en acer i alumini com en el sector del motor. El mandatari i Jean-Claude Juncker van acordar el juliol passat negociar per evitar una guerra a plena escala però els tambors ara tornen a sonar amb força.