FILANTROPIA A CATALUNYA

Les fundacions reclamen un millor tracte fiscal de les donacions

La Coordinadora Catalana de Fundacions detecta la caiguda de l'aportació mitjana de les empreses el 64% des del 2004 a Espanya

Insten que el 66% de l'aportat n'estigui exempt, com passa a França

47675745 601

47675745 601 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La filantropia a Catalunya guanya adeptes entre els ciutadans, però perd ingressos procedents de les empreses. Segons un estudi presentat aquest dilluns per la Coordinadora Catalana de Fundacions la donació mitjana de les empreses es va desplomar un 64% entre el 2004 i el 2016 a Espanya, al passar de 22.377 euros per donant a 7.847. Segons el president de la Coordinadora, Pere-A. Fàbregas, aquesta dada respon als efectes de la crisi en l’activitat filantròpica, que va fer que les empreses retallessin dràsticament les seves aportacions i que no han tornat amb la recuperació. 

Mentre les empreses han moderat les seves aportacions, l’estadística demostra que el nombre de ciutadans catalans que han incrementat les seves donacions a fundacions s’ha més que duplicat des del 2003 fins a uns 655.000 donants a Catalunya, amb una aportació mitjana que ha passat de 71 euros per donant a 146. Bona part d’aquest increment es va deure al canvi fiscal que va establir el 2015 que els primers 150 euros aportats a fundacions desgravessin de la declaració de la renda. 

Les fundacions van aprofitar durant la presentació de l’estudi per reclamar a l’Administració canvis fiscals que premiïn les aportacions a fundacions sense ànim de lucre. Segons Fàbregas, seria convenient establir a Espanya una desgravació equivalent a la de França, que és del 66% de l’aportació, al marge de la seva quantia. En l’actualitat a Espanya aquesta desgravació és de l’ordre del 30%.

Tot i que el nombre d’empreses donants s’ha triplicat des del 2004, no arriba a l’1% del total de declarants. El 2007, previ a l’inici de la crisi, es va aconseguir una xifra màxima de 176 milions aportats per les organitzacions, però 10 anys després la xifra va caure més del 50%, fins als 88,6 milions. 

Les donacions individuals dels catalans es van multiplicar per quatre en els últims 13 anys. L’import gestionat va arribar als 95,6 milions el 2016, últim any amb dades disponible. L’evolució d’aquesta quantia ha estat molt per sobre del creixement econòmic. El PIB català va créixer un 41%, mentre que les donacions ho van fer un 194%.

Notícies relacionades

A diferència de les empreses, les persones no només pensen en termes fiscals, sinó en els emocionals, a l’hora de decidir les seves aportacions" explica Ricard Valls, consultor i expert en fundacions. Valls ressalta que els ciutadans exigeixen cada vegada més que es concreti l’activitat en la qual es gastaran els recursos obtinguts i que siguin d’aplicació en la proximitat. Els últims estudis apunten que les dones són més solidària que els homes i que el mòbil és "l’eina de donació del futur". Una altra tendència és que en el futur seran menys els que aportin recursos a les fundacions, però que les seves aportacions siguin cada vegada més grans i suposin una major part de la seva renda. 

Les fundacions generen entorn de 80.000 llocs de treball a Catalunya, tot i que actualment no hi ha estudis concrets de l’impacte econòmic directe i indirecte en el PIB.   Crida l’atenció que el ritme de creixement de les donacions a la resta d’Espanya és molt més alt que a Catalunya. Mentre les catalanes suposaven el 25% del total d’Espanya el 2005, el 2016 ja van caure per sota del 20%. 

Temes:

Empreses