canvi a la cúpula

Els accionistes de Nissan enterren l''era Ghosn'

La junta ratifica la destitució del que va ser president del grup i que va ser detingut per suposades irregularitats financeres durant el seu mandat

zentauroepp47675514 nissan190408121615

zentauroepp47675514 nissan190408121615 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts

La junta d’accionistes de Nissan Motor ha ratificat la destitució de l’expresident Carlos Ghosn com a conseller de la companyia, que deixa enrere les dues dècades de lideratge de l’executiu i obre una de nova era per a la governança de l’empresa. Ghosn, que la setmana passada va tornar a ser detingut després del seu arrest de novembre passat, va ser apartat del càrrec per un cúmul de suposades irregularitats financeres durant el seu mandat.

En una junta extraordinària celebrada a Tòquio, els més de 4.000 accionistes del fabricant nipó de vehicles han votat a favor de desposseir Ghosn del seu lloc en la junta directiva i han tallat l’última vinculació que quedava entre l’empresa i l’ex-executiu, que va ser acomiadat també del seu càrrec de president el 22 de novembre.

La junta també ha ratificat l’acomiadament com a conseller de Greg Kelly, un altre exdirectiu proper a Ghosn i a qui es considera clau en la comissió de les irregularitats financeres que li van costar el lloc, així com la inclusió en la junta directiva del president de Renault, Jean-Dominique Senard.

Nissan ha tancat d’aquesta manera l’'era Ghosn', durant la qual el que va ser una de les figures més respectades del sector va aconseguir salvar de la fallida la companyia i va impulsar la seva integració en l’aliança amb Renault, període que va acabar de manera abrupta amb la detenció de l’exdirigent al Japó el novembre passat.

"La decisió d’avui suposa una important pedra de toc en la nostra resposta a les males conductes financeres", va dir l’actual màxim directiu de l’empresa, Hiroto Saikawa, que va assumir el lideratge de Nissan després de la caiguda de Ghosn. El directiu nipó ha al·ludit d’aquesta manera a les irregularitats financeres presumptament comeses per l’expresident de l’empresa, que va tornar a ser detingut dijous passat després que la fiscalia presentés nous càrrecs en contra seu per un suposat delicte d’abús agreujat de confiança.

Saikawa ha destacat davant dels accionistes que les seves prioritats seran "estabilitzar l’aliança" formada per Nissan, Renault i Mitsubishi i "minimitzar l’impacte en les seves operacions i la inquietud entre els empleats", així com tornar l’empresa "al camí del creixement".

L’actual conseller delegat ha dit que es plantejarà el seu futur "una vegada s’arribi al punt en què pugui cedir el comandament al pròxim [líder]" al ser preguntat sobre els accionistes sobre la possibilitat que dimiteixi per assumir responsabilitats pel 'cas Ghosn'. Saikawa forma part del consell d’administració de Nissan on Senard, màxim responsable de Renault, ocuparà un dels llocs vacants deixats per Ghosn –que també exercia de director del Consell– i Kelly.

Senard, al seu torn, s’ha posat al capdavant d’un altre consell integrat pels màxims executius de les tres firmes per intentar rellançar l’aliança creada fa dues dècades sumant sinergies entre les companyies.

Millorar la governança

La nova cúpula de Nissan prendrà ara mesures per millorar la seva governança a partir de les recomanacions formulades per un plafó extern, entre les quals figura modificar el mateix consell d’administració perquè hi hagi una majoria de consellers independents o crear un comitè que supervisi nomenaments i remuneracions.

L’objectiu és evitar una concentració de poder similar a què va acaparar Ghosn i irregularitats com les que suposadament va cometre l’exdirigent, entre les quals ocultar a les autoritats milionàries compensacions pactades amb Nissan i abusar de la confiança de l’empresa a l’utilitzar els seus fons per cobrir pèrdues financeres personals.

Ghosn va obtenir la llibertat sota fiança el 6 de març després de passar 108 dies sota arrest provisional a causa de l’acusacions formals presentades contra ell per les esmentades irregularitats, tot i que dijous passat va tornar a ser detingut per càrrecs addicionals.

Se sospita que l’ex-executiu hauria fet ús personal de part d’uns fons de Nissan i Renault transferits a una distribuïdora amb seu a Oman, la qual cosa podria suposar un delicte d’abús agreujat de confiança.

Notícies relacionades

El cap de la defensa legal de Ghosn, Junichiro Hironaka, té previst oferir una roda de premsa aquest dimarts a Tòquio per difondre una gravació realitzada per l’exdirectiu abans de la seva detenció per pronunciar-se sobre les acusacions en contra seu.

Així mateix, els mitjans nipons han publicat avui que la dona de l’expresident, Carole Ghosn, ha abandonat avui el Japó després de negar-se a parlar de forma voluntària amb la fiscalia de Tòquio i després que les autoritats nipones confisquessin un dels seus dos passaports (libanès i nord-americà) al detenir dijous passat el seu marit.

Temes:

Nissan Empreses