Energia

El Govern aprova demà un decret que facilita l'autoconsum a les llars

La norma regula l'autoconsum col·lectiu i la possibilitat de vendre excedent a la xarxa amb descompte a la factura

zentauroepp28592036 topshots  indian workers construct part of the france india 181017124049

zentauroepp28592036 topshots indian workers construct part of the france india 181017124049 / NARINDER NANU

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern donarà aquest divendres llum verda al decret que regularà les condicions per a l’autoconsum d’electricitat i que facilitarà a les llars l’autoconsum al definir les condicions per a la venda d’energia a la xarxa i a l’autoconsum col·lectiu, segons ha assegurat aquest matí la mateixa ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

“La capacitat de generar energia autoconsumida i abocar-la a la xarxa és una variable determinant de l’èxit en aquest procés de transició. Té efectes positius en els preus dels consumidors, però també en el sistema”, va afirmar Ribera en declaracions als mitjans després de la seva intervenció en un acte sobre energies renovables organitzat per Red Eléctrica (REE) i El País, en el qual també va confirmar que demà preveu aprovar l’Estratègia Nacional de Pobresa Energètica.

Notícies relacionades

La ministra que va eliminar a l’octubre el famós impost al sol i va donar ales a una forma de consum energètic en què l’usuari és molt més actiu, completa la seva feina a les portes de les eleccions del 28 de març amb un decret que estableix normativament ‘com’ s’autoconsumeix. El text té dues claus: d’una banda, es consagra l’autoconsum compartit a través de la definició de què s’entén per instal·lacions pròximes i, per un altre, es fixa el mecanisme de compensació simplificada, o sigui, poder ‘vendre’ els excedents a la xarxa i rebre un descompte a canvi a la factura.

A partir de demà, es podrà autoconsumir amb el veí i fins i tot instal·lar plaques a l’edifici del costat (menys de 500 menys) si aquest té una millor orientació, si s’acorda prèviament, és clar. D’altra banda, els clients amb menys de 100 quilowatts podran ‘vendre’ l’excedent a la xarxa i el preu se’ls descomptarà de la factura (fins a zero), i la manera de fer-se autoconsumidor serà més senzilla a l’haver només de notificar la instal·lació a la comunitat autònoma (per a usuaris des de 15 kW amb excedents i 100 kW sense excedents).

Temes:

Energia