EVOLUCIÓ DELS INDICADORS

Les comandes industrials d'Alemanya tenen la seva caiguda més gran en dos anys

La caiguda de la demanda exterior amenaça l'estabilitat econòmica del motor econòmic europeu

Els analistes revisen a la baixa les previsions de creixement al 0,8% aquest any davant l'1,9% inicialment previst

DDP 09840655  Berlin  Germany  - German Chancellor Angela Merkel during her New Year s speech at the Chancellery in Berlin  Germany  30 December 2018  Angela Merkel said in her address that Germany would  take on more responsibility  internationally in 2019   Alemania  EFE EPA MIKA SCHMIDT   POOL ACHTUNG  Sperrfrist bis 31  Dezember 2018  00 00 Uhr        Special instructions  No publication until December 31st  2018  00 00 CET

DDP 09840655 Berlin Germany - German Chancellor Angela Merkel during her New Year s speech at the Chancellery in Berlin Germany 30 December 2018 Angela Merkel said in her address that Germany would take on more responsibility internationally in 2019 Alemania EFE EPA MIKA SCHMIDT POOL ACHTUNG Sperrfrist bis 31 Dezember 2018 00 00 Uhr Special instructions No publication until December 31st 2018 00 00 CET / MIKA SCHMIDT POOL (EFE)

3
Es llegeix en minuts

L’economia  d’Alemanya  passa un moment complicat. Les comandes de les fàbriques alemanyes van registrar el mes de febrer passat un retrocés del 4,2% respecte del mes anterior, quan ja havien baixat un 2,6%, cosa que representa la caiguda més gran dels encàrrecs del sector industrial des de gener del 2017 arran del fort descens de la demanda internacional, segons les dades publicades per l’Oficina Federal d’Estadística (Destatis). En comparació amb febrer del 2018, les comandes de la indústria alemanya van experimentar un retrocés del 8,4%.

Incerteses

“La forta caiguda de les noves comandes clarament soscava els recents signes temptatius d’un rebot de l’activitat global en el primer trimestre del 2019”, va admetre Carsten Brzeski, economista en cap d’ING Alemanya, advertint que aquestes “horribles” dades apunten que la indústria alemanya encara es veu afectada per la incertesa sobre el ‘brexit’ i altres riscos globals, per la qual cosa “hauria de preparar-se per a notícies més dolentes”.

Segons Destatis, les comandes domèstiques van baixar al febrer un 1,6% respecte al gener, mentre que les comandes internacionals van caure un 6%. Les noves comandes procedents de la zona euro van disminuir un 2,9% en comparació amb gener, però els encàrrecs per part d’altres països van caure un 7,9% mensual.

Al mes de febrer, les comandes de béns intermedis van caure un 0,9% en relació amb el mes de gener, mentre que els encàrrecs de béns capital van experimentar una caiguda del 6% respecte al gener i els fabricants de béns de consum van veure caure les comandes rebudes un 3,5%.

Baixa la previsió de creixement

Els principals instituts alemanys de previsió econòmica han revisat dràsticament a la baixa la seva previsió de creixement per a Alemanya, el producte interior brut del qual (PIB) creixerà aquest any el 0,8%, en comptes de l’1,9% anticipat el mes de setembre passat, mentre que han confirmat la seva projecció de l’1,8% per al 2020.

“L’economia alemanya s’ha refredat notablement des de mitjans de 2018 i el prolongat auge econòmic sembla haver-se acabat”, assenyalen al seu informe l’IFO de Munic, el DIW de Berlín, l’IfW de Kiel, l’IWH de Halle i l’RWI d’Essen, tot i que els instituts alemanys remarquen que la possibilitat d’una recessió és “petita”, almenys mentre no es registri una intensificació dels riscos polítics.

D’aquesta manera, els instituts mantenen la seva expectativa que la taxa d’atur baixarà el 4,8% el 2019 i el 4,6% un any després, mentre que l’ocupació arribarà aquest any als 45,2 milions i pujarà a 45,5 milions el 2020. Quant als comptes públics alemanys, el superàvit germànic es moderarà a l’1,2% el 2019 des de l’1,7% de 2018, i es reduirà a l’1% del PIB el 2020.

Procés de normalització

Notícies relacionades

En els seus anàlisis, les institucions consideren aquest refredament de l’activitat econòmica com un procés de “normalització” després del creixement excepcionalment fort de 2017, afegint que encara no està clar l’impacte a la UE del conflicte comercial entre els EUA i la Xina, mentre que encara no es coneix com serà la retirada del Regne Unit de la UE ni quant temps tardarà a produir-se. En aquest sentit, els experts apunten que el refredament no només ha afectat la indústria automotriu, sinó el conjunt del sector manufacturer, cosa que en part pot atribuir-se als riscos relacionats amb la imposició d’aranzels.

D’altra banda, els instituts alemanys confien que l’economia experimentarà una expansió una mica més forta la resta del 2019 a mesura que fan efecte les mesures aplicades a la Xina i mentre que els EUA mantenen el creixement. D’aquesta manera, les noves previsions de les institucions apunten que l’activitat als EUA i la zona euro creixerà prop del seu potencial el 2020, mentre que continuarà la tendència cap a una moderació del ritme d’expansió de la Xina.

Temes:

Alemanya