energia

Repsol firma un acord amb la russa Novatek per enviar gas liquat a Espanya

El pacte tindrà una vigència de 15 anys i contempla la compra d'un milió de tones de gas liquat

zentauroepp38501029 gra276  madrid  19 05 2017   el presidente de repsol  antoni190228094108

zentauroepp38501029 gra276 madrid 19 05 2017 el presidente de repsol antoni190228094108 / Chema Moya

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Espanya incrementa el subministrament de les seves fonts d'energia des de Rússia. Novatek, l’empresa gasística independent russa més potent i la segona del país després de Gazprmo, ha firmat un acord marc amb la petroliera Repsol per al subministrament anual de gas liquat des d’un jaciment remot al districte autònom de Iamalo-Nenets, a la Sibèria occidental.

El jaciment en qüestió es diu Artic LNG-2, encara que també s'inclouen com a possibles subministradors altres projectes de Novatek, i serà transportat a la península Ibèrica "amb barco", segons el comunicat emès per Novatek. D'acord amb els termes no vinculants del document firmat, el subministrament serà d'un milió de tones anuals de gas liquat durant un període de 15 anys.

"L'acord ens permetrà incrementar la nostra presència al mercat de la Península Ibèrica", en l'extrem oposat d'Europa, "on Rússia no subministra gas a través de canonades", ha indicat Lev Feodosyev, vicepresident del Consell d'Administració de Novatek. "Expandir el nostre subministrament geogràfic i diversificar la nostra base de clients amb contractes a llarg termini és consistent amb l'estratègia de la companyia d'impulsar la prodicció de gas liquat a l'Àrtic", ha continuat.

Diversificar fonts d'energia

Notícies relacionades

Les importacions de gas d'Algèria cobreixen més del 60% de les necessitats espanyoles d'aquesta font d'energia, però en els últims anys s'han accelerat les compres a Rússia. El desembre del 2017, el president rus Vladímir Putin va inaugurar la producció de gas del jaciment Yamal LNG, a unes desenes de quilòmetres d'Artic LGN-2, en un acte al qual van assistir els representants diplomàtics de nombrosos països clients, entre els quals l'ambaixador d'Espanya Ignacio Ybáñez. Des d'aquest punt, Rússia envia a Espanya anualment 3.200 milions de metres cúbics, és a dir, un 10% del nostre consum.