comptes públics

El Govern destina 814 milions a apujar els salaris públics

El suplement de crèdit es finançarà amb el dèficit autoritzat i l'actualització dels avançaments del model de finançament

Aragonès acusa el Govern de "jugar" amb el calendari i el pagament dels diners que deuen la Generalitat

zentauroepp47603279 consell executiu aragones190402131539

zentauroepp47603279 consell executiu aragones190402131539 / Alejandro Garcia

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

814 milions d’euros. Aquest és l’import del suplement de crèdit aprovat aquest dimarts pel Govern català per finançar la pujada salarial per al personal públic i pagar el 40% pendent de la paga extra del 2013, tal com va recordar amb els sindicats per a aquest any. L’Executiu català recorre a l’article 39 de la llei de finances públiques de Catalunya, que permet aquest tipus de mesures quan hi ha alguna despesa que no es pot ajornar a l’exercici següent i per a la qual no existeix el crèdit adequat o és insuficient i no ampliable". 

L’Executiu català recorre a aquest decret llei, que després haurà de ser convalidat pel Parlament, a l’operar amb els Pressupostos del 2017 prorrogats. Això impedeix augmentar el volum de despesa prevista per a aquest exercici malgrat que els ingressos han pujat durant aquest període. Aquesta suma no pot pagar-se amb els 225,7 milions de la partida DD09 dels Pressupostos per a "altres despeses de personal".  

¿Com es finançarà aquesta dotació per cobrir aquest cost total d’1.039,60 milions? Per pagar aquest compte el Govern compta amb el dèficit autoritzat per a aquest any i amb finançament reconegut (el 0,1% del PIB o 241 milions del fons de facilitat financera, al que es va poder sumar Catalunya aquest exercici amb l’objectiu de dèficit), així com l’actualització de l’avançament a compte del model de finançament autonòmic, amb 875 milions addicionals, fins a 19.000 milions.

L’augment de salaris, del qual es beneficiaran també els alts càrrecs del Govern, acumula una alça del 5% ja que quan es van aprovar els comptes catalans del 2017 l’Estat encara no havia aprovat l’increment d’aquest exercici. A més, al tenir els Pressupostos prorrogats el 2018 i 2019 tampoc s’han incorporat aquests exercicis i es tracta d’augment de l’1% el 2017, de l’1,95% el 2018 i del 2,25% el 2019.

Segons les estimacions de l’Executiu català, la devolució del 40% de l’extra del 2013 té un cost de 215 milions. A més cal sumar 359,9 milions més pels increments salarials del 2017 i 2018 i 315,9 milions pels del 2019, incloent el personal universitari i del conjunt del sector públic.   

A més està previst tornar el 40% de la paga extra del 2013, tal com va acordar el Govern després de pactar-ho amb els sindicats i va ser ratificat després pel Parlament. Per a aquest any està previst tornar de manera immediata el 10% d’aquesta quantitat. L’altre tram del 30% es liquidarà durant l’exercici. Els funcionaris catalans són els únics de totes les autonomies que encara no han recuperat ni un euro de la paga extra del 2013 i del 2014.

La totalitat de les pagues pendents s’anirà retornant progressivament en quatre anys. El pacte de les centrals i la conselleria de Polítiques Digitals i Funció Pública contemplava el retorn del 60% restant de l’extra del 2013 durant el 2020 i la corresponent al 2014 entre el 2021 i el 2022.

Al seu torn s’articularà un pla de contingència en el qual tots els departaments hauran de definir les despeses ineludibles i aparcar els que no es considerin prioritaris i que podria aprovar-se pel Govern la setmana que ve. 

"El Govern, governa"

Notícies relacionades

En la roda de premsa posterior al Consell de Govern, Aragonès va treure pit que "mentre el Govern del PSOE es llança a la campanya electoral i alguns grups del Parlament", els que no van recolzar els comptes de la Generalitat, "fan el mateix, el Govern, governa". El vicepresident va recordar que aquest augment de facto del pressupost suposa la primera part del pla de contingència derivada de la falta d’uns pressupostos aprovats per al 2019. La segona part es coneixerà en dates pròximes i serà, evidentment, de caràcter social. És a dir, la versió catalana dels ‘divendres socials’ amb què el Govern del PSOE prepara l’espera fins a l’arribada de la campanya electoral.

Aragonès no es va estalviar crítiques a l’Executiu del PSOE. Quant a les partides que l’Estat deu a la Generalitat, en virtut dels avenços poc nodrits d’exercicis anteriors, el vicepresident va recordar que són imports que deuen satisfer-se per llei. "El Govern juga amb el calendari, de manera electoral", va sentenciar Aragonès, recentment reincorporat a l’activitat després de la seva baixa de paternitat.