Troba el teu habitatge a barcelona

balanç d'una activitat a l'alça

La inversió immobiliària a Espanya va caure un 5% el primer trimestre

Oficines i logística concentren l'interès dels inversors, mentre que el comerç registra menys operacions

exterior1

exterior1

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El volum d’inversió directa en actius immobiliaris (oficines, naus logístiques, hotels, comerç i residencial) ha assolit un total de 2.015 milions d’euros en el primer trimestre de l’any, xifra que suposa un 5% menys que el mateix període del 2018, degut principalment a l’absència d’operacions de gran volum realitzades entre el gener i el març, en comparació amb l’any anterior, d’acord amb l’informe de BNP Paribas Real Estate 'At a glance 2019'.

L’activitat en el mercat d’inversió manté, no obstant, el seu dinamisme, després d’un 2018 de xifres de rècord. "Els principals fons d’inversió insisteixen a comprar actius en rendibilitat a Espanya, atrets pel bon moment dels fonamentals del mercat, la fortalesa de la demanda, la disponibilitat en mínims i la tendència alcista de les rendes. Si a això hi afegim les favorables condicions de finançament i la falta d’atractiu d’altres productes financers, podem afirmar que ens trobem en un moment de gana inversora màxima per l’immobiliari espanyol”, destaca l’informe.

El sector d’oficines ha sigut el gran protagonista del mercat durant el primer trimestre de l’any, al registrar un volum d’inversió de 900 milions d’euros, que suposa un 47% del total de la inversió. La rendibilitat 'prime' es manté en nivells de 3,25% a Madrid i de 3,50% a Barcelona.

El segment 'retail' (comerç) ha assolit un volum d’inversió de 410 milions d’euros, cosa que representa el 20% del total. L’escassetat d’oferta en el mercat ha desembocat en un descens de la inversió en aquesta mena d’actius. La tipologia de local al carrer ubicat en els principals eixos comercials continua molt valorada pels inversors, però l’escassetat d’oferta provoca que no es materialitzin més operacions. Les rendibilitats 'prime' es consoliden en 3% quant a locals comercials, en 5% en centres comercials i en 5,75% en parcs de mitjanes.

Inversions alternatives

Les inversions alternatives, sobretot les residències d’estudiants i les residències de gent gran, continuen molt presents en el mercat. Han registrat un volum d’inversió de 305 milions d’euros en el primer trimestre d’any, i això suposa més de la meitat del volum realitzat en tot el 2018. Segons explica l’informe: “El fet que Espanya sigui un país molt atractiu tant per a estudiants com per a persones en edat de jubilació, unit a la professionalització dels dos sectors, fa que els inversors se sentin cada vegada més atrets per aquesta mena d’actius”.

Notícies relacionades

El sector logístic continua en el radar de tots els fons d’inversió. El volum assolit el primer trimestre ha sigut de 206 milions d’euros. El creixement del comerç electrònic i del consum impulsen el mercat de la logística. L’informe de BNP Paribas Real Estate augura que les previsions per a la resta de l’any seran positives i que es podria batre un nou rècord d’inversió el 2019 en aquest sector.

Els fons d’inversió lideren el mercat d’inversió, al ser presents en el 50% del total del volum transaccionat durant els tres primers mesos de l’any. Els segueixen les socimis, un 18% del total. Per la seva part, els inversors privats i els 'family office' guanyen protagonisme en els últims mesos, en operacions per sota dels 50 milions d’euros.