Troba el teu habitatge a barcelona

Informe de Tinsa

La vivenda va pujar un 4,9% en el primer trimestre del 2019

Madrid i Barcelona moderen la pujades, mentre que set capitals més registren revaloritzacions per sobre del 10%

2
Es llegeix en minuts
Max JIménez Botías

El preu mitjà de la vivenda acabada (nova i utilitzada) es va encarir un 4,9% anual el primer trimestre del 2019, fins a 1.349 euros per metre quadrat, fe que suposa el desè trimestre consecutiu amb increment de preus a Espanya. Mentre que es modera la taxa de creixement anual a Madrid i Barcelona, set capitals més (Burgos,Valladolid, Màlaga, Saragossa, València, Tarragona i Palma de Mallorca) mostren en aquest primer trimestre una revalorització superior al 10%. En termes mitjans, la vivenda s’haencarit a Espanya un 12,4% des del mínim que va tocar durant la crisi i es manté un 34,1% per sota dels màxims del 2007, segons destacal’últim informe trimestral de Tinsa sobre vivenda acabada.

L’expansió progressiva de la recuperació està centrada principalment a la perifèria de les grans ciutats, i per això encara s’observen al mercat situacions d’ajustament de preu. En 15 províncies el preu mitjà és inferior al de fa un any, amb Zamora, Lugo, Albacete i Sòria amb caigudes que superen el 5%. Entre les capitals, fins a 14 ciutats registren en el primer trimestre descensos interanuals, que s’acosten al 10% en el cas de capitals com Lugo i Sòria.

Aragó (8,6 %), Catalunya (7,8 %) i la Comunitat de Madrid (7,2 %) són les regions on més ha augmentat el preu mitjà de la vivenda acabada l’últim any, seguides de la Comunitat Valenciana, Andalusia i Castella i Lleó, on l’increment supera el 5%. Tres Comunitats Autònomes (Extremadura, La Rioja i Cantàbria) mostren preus inferiors al mateix període de l’any anterior, tot i que la caiguda és poc significativa.

Creixement per sobre de la mitjana

"La Comunitat de Madrid i Catalunya, precursores en l’inici de la recuperació, acumulen creixements des de mínims de 41,3 % i 34,6 %, respectivament, molt superiors a la resta de regions, que no superen el 20%", afirma Rafael Gil, director del Servei d’Estudis de Tinsa. Per exemple, a Castella-la Manxa, Cantàbria i Extremadura la variació acumulada en durant els últims anys no assoleix el 5%.

Com a resultat de la dispar evolució en el mercat residencial, en comunitats com Castella-la Manxa i La Rioja la vivenda val menys de la meitat que en els màxims de la passada dècada, concretament un 52,5% i un 51,5%, respectivament, mentre que a les Balears (20,6 %) o la Comunitat de Madrid (27,2 %) la bretxa respecte a màxims s’ha reduït considerablement.

Les províncies que en el primer trimestre del 2019 van registrar creixements anuals de doble dígit van ser Burgos (15%), Saragossa (11,2 %), Valladolid (10,8 %), Màlaga (10,6 %) i Lleida (10,5 %). Si s’analitza l’evolució més a curt termini, les províncies de Girona, Burgos i Valladolid destaquen amb un encariment superior al 4% entre el trimestre anterior (l’últim del 2018) i el primer de 2019. Pràcticament en la meitat de les províncies espanyoles s’han registrat caigudes de preus en la taxa intertrimestral.

Notícies relacionades

Tornant a la situació en el transcurs de l’últim any fins a 16 províncies van registrar en el primer trimestre de l’any caigudes interanuals en el preu de la

vivienda, per sobre del 5% en quatre d’elles: Sòria, Albacete, Lugo i Zamora.