SALDO COMERCIAL

La balança per compte corrent multiplica el seu dèficit per 2,5 punts al gener

 

  / ÁLVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La balança per compte corrent va multiplicar per 2,5 el seu dèficit al gener, fins a situar-se en els 1.500 milions d’euros, davant dels 600 milions del mateix mes de l’any passat. Aquesta balança mostra el resultat dels ingressos i els pagaments a l’exterior per intercanvi de mercaderies, serveis, rendes i transferències. L’evolució s’explica pel dèficit de la balança de béns i serveis, davant del superàvit del mateix mes del 2018. No obstant, el dèficit de les rendes primàries i secundària disminueix i es manté el superàvit del compte principal. 

En concret, la balança de béns i serveis va presentar un dèficit de 600 milions d’euros respecte al superàvit de 400 milions del mateix mes de l’any anterior. A dins seu, el turisme i els viatges van reduir en 100 milions el seu superàvit, fins a assolir 2.300 milions d’euros. 

La balança de rendes primàries (inclou les de treball, inversió, impostos sobre producció i la importació i subvencions) i secundària (transferències personals, impostos corrents, cotitzacions i prestacions socials, entre d’altres) va registrar un dèficit de 800 milions d’euros el gener, fet que suposa 100 milions menys que el 2018. 

El saldo delcompte de capital va mantenir en l’inici de l’any el seu superàvit en 400 milions d’euros. Així, el saldo agregat dels comptes corrent i de capital, que determina la capacitat o la necessitat de finançament de l’economia espanyola, va registrar un dèficit de 1.100 milions d’euros, per sobre del dèficit de 200 milions del gener del 2018.

Entrada de capitals al gener

En termes acumulats de dotze mesos, la capacitat de finançament es va situar el gener en 16.800 milions, inferior a la dada registrada en el conjunt del 2018.

Notícies relacionades

D’altra banda, el primer mes de l’any van entrar a Espanya 8.400 milions d’euros per compra d’actius, desendeutament i desinversions, davant els 25.800 milions que van sortir del país el mateix mes de l’any anterior.

La sortida o entrada de capitals és un saldo que resulta de tenir en compte el que els residents espanyols inverteixen fora del país i el que els estrangers destinen a Espanya en aquell mateix període.