Peticions a Maroto

Aldarulls i un detingut en la manifestació d'Alcoa davant el Congrés dels diputats

Més d'un centenar de treballadors es concentren per evitar el tancament de dues plantes d'alumini

zentauroepp47533000 alcoa castro190328135609

zentauroepp47533000 alcoa castro190328135609

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Un treballador d’Alcoa ha sigut detingut aquest dijous després d’un enfrontament entre la policia i els manifestants d’aquestes plantes d’alumini d’Avilés i la Corunya que es manifesten davant les portes del Congrés des de les 11 hores. 

Més d’un centenar de treballadors de les dues fàbriques d’Alcoa es concentren a la Carrera de San Jerónimo de Madrid, que ha sigut tallada al trànsit, per demanar a la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, que actuï definitivament i eviti el tancament de les dues plantes d’alumini. 

A la concentració hi ha acudit el secretari general de CCOO, Unai Sordo, que ha emplaçat Maroto a trobar una solució abans del juny, mentre que dirigents del PP, Ciutadans, Unides Podem i Fòrum Astúries han recolzat els concentrats.

Intervenció policial

A les 12 hores tocades, els manifestants han intentant avançar més enllà de les tanques que envoltaven la Carrera de San Jerónimo i la policia ha carregat contra diversos treballadors i n’ha detingut un. 

El secretari general d’Indústria de CCOO, Agustín Martín, que també ha sigut colpejat,ha acusat el Govern de "mentir", ja que "en el dia d’avui estem pitjor que fa quatre mesos", sense garantia d’inversors, i ha afirmat que aquesta marxa és "per lluitar pels llocs de treball, per la indústria". En aquell moment els manifestants han cridat vehementment "som obrers, no som ultres".

Sota la pancarta "Per una tarifa energètica competitiva" i amb traques de petards, els treballadors han corejat càntics com ara “posa-hi ous, Pedrito, posa-hi ous” i "ministra Maroto, no ens venguis la moto".

Per la seva part, Sordo ha exigit al Govern el compliment dels acords assolits per garantir la viabilitat de les plantes el 30 de juny i ha incidit que CCOO "no desistirà en aquesta reivindicació tot i que hi hagi campanya electoral. Les eleccions no són excusa".

"El Govern no es pot emparar en el final de la legislatura per no prendre mesures i no facilitar l’arribada d’inversores. Ha de prendre mesures més ambicioses per rebaixar el preu de l’energia a Espanya i no pot deixar adormit l’Estatut de Consumidors de les Electrointensives", que ha dit que s’ha d’accelerar.

Declaracions de diputats

La diputada gallega d’En Marea, Yolanda Díaz, ha lamentat la càrrega policial en la qual també s’ha vist immersa i ha censurat el Govern socialista perquè –segons la seva opinió– "han donat instruccions perquè aquí ens colpegin", mentre que ha defensat que "són treballadors i no delinqüents", i ha demanat respecte.

El diputat de Podem Rafael Mayoral també ha viscut moments de tensió amb la policia i ha insistit en la necessitat que l’Estat intervingui Alcoa i la nacionalitzi.

"Cal defensar la indústria espanyola davant les multinacionals", ha reiterat mentre el diputat d’IU Alberto Garzón ha incidit que, més enllà dels inversors, el Govern té l’última acció i ha de recuperar cap a allò públic les empreses per preservar els llocs de treball.

La candidata del PP a la Corunya Beatriz Matoha dit que tots els partits polítics han "de posar-se la samarreta d’Alcoa" i assumir les al·legacions que han fet els treballadors en un esborrany d’un Estatut de les electrointensives que és "absolutament inútil i no garanteix el futur d’aquestes indústries".

Notícies relacionades

José Ignacio Prendes, vicepresident primer de la Diputació Permanent i diputat de Ciutadans, ha demanat unitat política perquè el nou Govern que surti de les eleccions generals aprovi amb consens un marc regulatori de preus estables que faci competitiva la indústria.

Prendes ha demanat un Estatut que contempli subvencions alscostos indirectes del CO2 i ha instat el Govern a "un compromís més gran" perquè el preu de l’energia elèctrica sigui estable i competitiu.