EMPRESA EN CRISI

Lladró anuncia un acomiadament col·lectiu

La llavors poderosa firma valenciana de figures de porcellana va ser venuda fa dos anys al fons d'inversió PHI

Els nous amos ja van posar en marxa fa cinc mesos un ERTO que afecta 270 dels seus 600 treballadors

zentauroepp47503063 lladro190325175527

zentauroepp47503063 lladro190325175527 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Durant anys Lladró va ser un dels grans emblemes de la ‘Marca Espanya’ i vaixell insígnia de l’empresa familiar, però la firma va entrar fa anys en una crisi que va desembocar el 2017 en la seva venda al fons PHI i que sembla no haver tocat fons amb la transacció ja que la seva direcció va anunciar aquest dilluns l’obertura de converses per afrontar un acomiadament col·lectiu.

Posada en marxa el 1953 per tres germans amb aquest cognom en un humil forn morú de la localitat valencianad’Almàssera, l’empresa de figures de porcellana va arribar a tenir més de dos mil empleats, botigues a gairebé totes les grans ciutats del món i fins i tot un museu propi a la Cinquena Avinguda de Nova York.

Per ‘La Ciutat de la Porcellana’,la seva seu central a Tavernes Blanques van passar multitud de famosos, des de Michael Jackson fins a Raïssa Gorbatxova, gairebé tots per veure les seves figures però molts també per veure un petit museu amb obres de Sorolla o Zurbarán.

Va ser en la dècada dels 90 quan va aconseguir la seva màxima esplendor però també quan van començar a arribar els primers senyals de crisi, tant externs, del mercat, per saturació i per canvi de tendències, com interns, amb disputes internes que van canviar l’equilibri dels germans, fins que Juan es va quedar amb el 70% d’una empresa que el 1999 va facturar 75 milions de dòlars només als Estats Units.

La caiguda va ser ràpida i prolongada, i ara la facturació global passa per poc els 50 milions. Abans de la venda, ja hi va haver diversos processos de reducció de personal fins a deixar-lo en els600 treballadors actuals.

De fet, està en vigor un expedient de regulació temporal d’ús (ERTE) de 123 dies que es va iniciar el 19 d’octubre del 2018 ha d’acabar el març del 2020 i afecta 270 empleats de tres empreses del grup.

En el seu anunci d’aquest dilluns la firma no ha detallat a quants dels seus sis-cents empleats pot afectar aquest acomiadament col·lectiu però sí que ha avançat que ho farà a les quatre empreses que formen actualment el grup i que estarà llest en cinc setmanes.

“En un entorn en què resulta imprescindible millorar la competitivitat de la companyia, es fa necessari reorganitzar la feina i ser més eficients des del punt de vista operatiu”, apunta l’empresa.

Notícies relacionades

L’anunci arriba després que la companyia emetés fa just un any missatges d’optimisme. La barcelonina Ana Rodríguez, consellera delegada del grup, va anunciar una reorientació del seu catàleg per completar "la figureta de Lladró" amb nous productes més funcionals i fins i tot va avançar la seva entrada en el sector de la joieria.

També va augurar una pujada de la facturació propera al 14% i va ressaltar la voluntat de PHI de rellançar una empresa que no havia sabut explotar "el seu potencial" amb un compromís a mitjà i llarg termini.