capital forà

La Cambra dels EUA a Espanya destaca la «tendència clara» de la inversió estrangera cap a Madrid

El president de l'organització, Jaime Malet, afirma que Catalunya «estaria molt millor si es projectés cap a la resta d'Espanya»

Jaime Malet, sota un quadro de l’il·lustrador Mel Ramos, al seu despatx.

Jaime Malet, sota un quadro de l’il·lustrador Mel Ramos, al seu despatx. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts

El president de la Cambra de Comerç dels EUA a Espanya (AmCham Spain), Jaime Malet, afirma que existeix una “tendència clara” que la inversió estrangera que arriba a Espanya es concentra cada vegada en més a Madrid en detriment de Barcelona per la conjuntura política.

“La realitat és que Madrid s’ha posicionat com el lloc de tots i Barcelona, per desgràcia, com el lloc només de Catalunya”, ha dit Malet en una entrevista en el programa ‘Converses’ de Cope Catalunya.

Ha considerat que aquest posicionament, al seu judici, de Barcelona, “és un error que cal canviar” perquè aquesta ciutat té un gran atractiu per a la captació d’inversions i de talent.

Per a Malet, Barcelona “estaria molt millor si es projectés cap a la resta d’Espanya”, i ha advertit sobre el perill de la pèrdua de seus socials a Catalunya, que xifra en unes 4.000, de les quals més de 3.000 estaven establertes a la capital catalana.

“La gent que pensa que no passa res per la marxa de les seus socials s’equivoca. Al món es barallen per tenir les seus empresarials. Això és important, perquè a la llarga després de les seus se’n van els centres de decisió”, ha remarcat.

Inèrcies empresarials

Considera que, tot i que és un procés lent perquè les inèrcies empresarials són molt fortes, “primer se’n van els auditors, després els advocats, els centres de decisió, els presidents i al final un dia despertes i les empreses ja no són a Catalunya”.

Per això, creu que la marxa de seus socials pot marcar una “decadència enorme” de l’economia catalana perquè portaran la marxa dels centres de decisió, i s’ha mostrat pessimista sobre la possibilitat que totes aquestes empreses tornin.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha opinat que un terç d’aquestes “no tornaran mai” a Catalunya, mentre que la resta podria tornar només si es produeix un marc polític de “mesura” que avui dia no veu en aquesta comunitat.

“AlQuebec van sortir 800 empreses durant un procés independentista de 10 anys, mentre que a Catalunya n’han marxat 4.000 en un any”, ha remarcat Malet, que ha instat “els líders que han portat a aquesta situació” que “pensin en les seves responsabilitats amb la gent”.