PRESSIÓ AL GOVERN

Nissan planteja l'acomiadament d'entre 400 i 500 empleats a Barcelona

La firma insta les administracions a rebre ajuts per mantenir la producció de vehicles a la planta de la Zona Franca

fabrica-nissan

fabrica-nissan / Nissan (Nissan)

2
Es llegeix en minuts

L’automobilística Nissan ha plantejat als sindicats de la planta de Barcelona la necessitat de dur a terme un ajustament de plantilla d’entre 400 a 500 llocs de treball en el marc d’un pla de competitivitat per renovar la fàbrica, immersa en un llarg període de baixa producció i obsolescència de les instal·lacions, segons ha avançat ‘La Vanguardia’. Segons han confirmat a Efe fonts sindicals, la direcció de la multinacional es vol asseure com més aviat millor a negociar la manera de tirar endavant la reducció de la plantilla, que passaria, en principi, per baixes incentivades i prejubilacions. L’amenaça d’aquesta mesura va ser llançada fa unes quantes setmanes a l’opinió pública a l’espera d’ajuts per part de l’Administració.

En els últims mesos, els comitès d’empresa de Nissan a la Zona Franca i a Montcada i Reixac s’han reunit amb les diferents administracions públiques per alertar de la baixa producció i de la falta d’un projecte industrial, cosa que compromet l’ocupació actual. La Conselleria d’Empresa i Coneixement a càrrec d’Àngels Chacón ha proposat a l’empresa un pla general de recolzament a la companyia perquè pugui optar a nous projectes en el si de la multinacional, inclosa l’aposta per nous vehicles elèctrics.

Fonts de la companyia han assenyalat a Efe que el pròxim dimarts està previst que viatgi a Barcelona la plana major de la multinacional, entre els quals hi ha el responsable de fabricació de l’aliança Renault-Nissan, José Vicente de los Mozos, juntament amb el conseller i director general de Nissan Motor Ibérica, Genís Alonso.

La direcció busca reunir-se amb el comitè d’empresa per començar a negociar un pla de competitivitat, que no ha confirmat que comporti la reducció de la plantilla de la qual alerten els sindicats.

Amb els números actuals, la planta de la Zona Franca de Nissan tancarà probablement el seu any fiscal, el pròxim 31 de març, amb una producció d’unes 76.000 unitats, i una previsió per a l’any que ve de prop de 60.000, molt lluny de les 200.000 unitats per a les quals té capacitat.

Notícies relacionades

Aquestes fonts sindicals han expressat el seu temor davant d’una eventual intenció de l’empresa d’imposar unes condicions econòmiques per a les prejubilacions inferiors a les que s’apliquen ara mateix, i han alertat que la representació dels treballadors rebutjaria un pla que apuntés en aquesta direcció. A més, han denunciat que la multinacional plantegi un ajustament de la plantilla que no va acompanyat d’un pla industrial "creïble", ja que, pel que sembla, no està sobre la taula cap encàrrec en els pròxims tres anys per acoblar un nou vehicle.

El febrer passat, la direcció va comunicar al comitè que la planta de Barcelona reduiria la seva producció en uns 10.000 vehicles en la primera part del seu pròxim any fiscal (que comença aquest abril), cosa que deixarà la fàbrica funcionant al 30% de la seva capacitat. En paral·lel, Nissan va anunciar aquesta setmana una inversió de 10 milions en la seva planta de Barcelona per començar a produir a partir de l’abril una nova caixa de canvis. Nissan ocupa unes 3.300 persones a la Zona Franca i a Montcada, i compta amb altres centres de producció a Àvila i Cantàbria.

Temes:

Nissan