BALANÇ COMERCIAL

Les firmes exportadores critiquen el Govern per falta d'una política amb recursos

Les companyies d'Amec van exportar l'11,4% en un entorn internacional poc favorable

amec

amec

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les firmes exportadores catalanes critiquen la falta de política d’internacionalització clara del Govern però paral·lelament trampegen la situació amb èxit. L’associació Amec, que agrupa les empreses exportadores catalanes, va informar aquest dimecres que l’exportació total dels seus associats es va incrementar l’any passat l’11,4% en un "entorn caracteritzat per l’alentiment del creixement del PIB i del comerç mundial".

Malgrat aquests bons resultats, el director general d’Amec, Joan Tristany, va assegurar que "és necessària una política d’internacionalització diferent" a la que el Govern ha seguit fins ara. Tristany va criticar el Pacte Nacional per la Indústria i va expressar la necessitat d’un gir polític que sobrepassi els anuncis sense contingut i se centri en el "consens" i en l’ús d’"instruments actualitzats" i "recursos pressupostaris adequats als objectius". Segons la seva opinió, "les empreses no perceben clarament quina és la política d’internacionalització" i per això seria necessari implementar un model a la basca en què "governi qui governi es mantinguin els objectius". El fet que els Pressupostos de la Generalitat estiguin prorrogats des que es van fixar el 2016 suposa un llast per a l’activitat econòmica.

Notícies relacionades

Malgrat aquestes crítiques, el conjunt d’empreses d’Amec va aprofitar el 2018 per millorar la seva posició exportadora i les exportacions. El 80% de les empreses d’Amec van incrementar les exportacions, que van superar els 6.650 milions d’euros. Malgrat això, el 79% de les empreses, gairebé el doble que el 2017, van detectar dificultats en la seva activitat comercial, sobretot al Brasil, Rússia, l’Argentina i els EUA. Per primera vegada, van disminuir les exportacions de les empreses a Alemanya. Les vendes van baixar en tres dels 10 principals mercats per a les empreses exportadores, en concret a més d’a Alemanya, al Regne Unit i el Marroc. 

Les empreses catalanes amb activitat comercial exterior continuada van obrir 48 noves filials, principalment a Mèxic, el Brasil, França, l’Índia i Singapur. Les vendes exteriors van créixer a França, Portugal, Itàlia i els Països Baixos. Fora de la UE, van augmentar als EUA, Mèxic i Polònia.  Les empreses exportadores catalanes van destinar més recursos a innovació que la mitjana. El 4,7% de la facturació es va destinar a innovació i el 80% van realitzar activitats de desenvolupament de productes. 

Temes:

Empreses