audiència nacional

Goirigolzarri justifica els comptes de Rato a Bankia malgrat haver-los reformulat

El president del banc atribueix les multimilionàries pèrdues a la recessió i les desvincula de la sortida a borsa

L'executiu nega haver patit ingerències ni haver actuat al dictat de Guindos i el Banc d'Espanya

zentauroepp42865811 valencia 10 4 2018  econom a  bankia   junta general de acci180410132313

zentauroepp42865811 valencia 10 4 2018 econom a bankia junta general de acci180410132313 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia des que el Govern de Rajoy va forçar la sortida de Rodrigo Rato el maig del 2012, ha defensat aquest dimecres la seva gestió en els convulsos mesos posteriors a la seva presa de possessió, però alhora ha avalat indirectament que el seu antecessor i el seu equip no van cometre cap delicte. L’executiu va comparèixer en el judici que se celebra a l’Audiència Nacionalcom a testimoni i, per tant, amb l’obligació de dir la veritat, però la seva entitat està acusada d’estafa als inversorsper la sortida a borsa el juliol del 2011.

La clau de l’interrogatori ha sigut la reformulació dels comptes anuals del banc del 2011 que va aprovar poc després d’accedir al càrrec. Rato havia anunciat unsbeneficis de 309 milions d’eurossense tenir l’informe de l’auditor, que després de l’arribada de Goirigolzarri, i ja amb el vistiplau de Deloitte, es van transformar en unespèrdues de 3.030 milions. L’executiu ho ha atribuït a "assumptes sobrevinguts i aliens a la sortida a borsa". És a dir, ha negat que hi hagués falsedat comptable en aquesta operació i posteriorment, per a alleujament dels 34 acusats i contrarietat de la fiscal Carmen Launa.

Canvi extraordinari

El banquer ha defensat que el canvi en els comptes es va deure al’"extraordinari crac" que va patir l’economia en pocs mesos, "amb un impacte sobre tot el mercat immobiliari", al qual el banc estava molt exposat. Els comptes de Rato, segons la seva opinió, estaven formulats amb dades del mes de febrer, malgrat tancar-se al març, i entre aquells dos mesos es va produir un "canvi extraordinari del context econòmic". Els bancs, va recordar, van caure en borsa un 40% en els primers mesos del 2012, particularment al març, una cosa que era “prudent i lògic” reflectir. "Quan un formula comptes, cal valorar els actius amb l’última informació que té".

Goirigolzarri, en aquesta línia, ha negat que el Banc d’Espanya o el ministre d’Economia, Luis de Guindos, li imposessin reformular els comptes o demanar la nacionalització. També ha rebutjat que demanés la dimissió a tots els consellers de Bankia i de la seva matriu BFA perquè sospités que haguessin comès cap il·legalitat: "Era un tema de confiança, no d’irregularitats" i es tractava de començar una "etapa nova" a ulls dels clients i del mercat. La fiscal li ha arribat a preguntar si estava provant de suavitzar la responsabilitat dels esmentats consellers i dels cessats exdirectius Ildefonso Sánchez-Barcoj i Miguel Ángel Sòria, avui acusats majoritàriament, però l’executiu ho ha negat rotundament.

Ajuda del Banc d’Espanya

Notícies relacionades

L’executiu, així mateix, ha assegurat que el Banc d’Espanya "va ajudar molt" a reformular els comptes i elaborar el seu pla de recapitalització de Bankia, però no "aportant informació" sobre el banc, sinó "des del punt de vista de criteri" comptable. D’aquesta manera, ha volgut desautoritzar els inspectors del supervisor que van exercir de pèrits del jutge d’instrucció del cas, que van assegurar que els comptes de Goirigolzarri tampoc van reflectir la situació real de l’entitat, i també les crítiques de Jerónimo Martínez Tello, exdirector de supervisió de l’organisme, que ha defensat que el banc n’hauria tingut prou amb uns ajuts de 13.000 milions, davant els 19.000 milions que va demanar i els 18.000 milions que va rebre finalment.  

Així mateix, ha confirmat que Rato va intentar fitxar-lo tres vegades: el 2011 li va oferir ser conseller de Bankia i el 2012 li va proposar ser el seu conseller delegat unes setmanes abans de proposar-li el 7 de maig que el substituís com a president. També ha insistit que va exigir un "mandat clar i independent, sense ingerències polítiques" i que tant Guindos com els seus successors Román Escolano (PP) i Nadia Calviño (PSOE) ho han respectat. Va parlar amb Guindos, ha reconegut, però només després que Rato li oferís el seu càrrec en una "breu" conversa. No feia falta parlar més amb l’avui acusat: "Érem coneixedors de la situació".