Plataformes digitals

L'ATA proposa la creació d'un 'trade digital' amb una retribució mínima de 1.050 euros

L'associació d'autònoms planteja lligar la dependència laboral al 'sector de les plataformes' i no a una única empresa

abertran43769404 glovo180905194236

abertran43769404 glovo180905194236 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’associació de treballadors autònoms (ATA) proposa la creació d’una figura específica per als treballadors autònoms que treballin en el "sector de la plataformes" amb una retribució mínima de 1.050 euros. La figura en qüestió partiria de l’actual 'trade' (treballador autònom econòmicament dependent) que és aquell autònom que factura un 75% dels ingressos per a una empresa i evolucionaria en un 'trade digital’ amb el canvi del terme "empresa" per "sector" –i aquí s’hi inclourien determinades empreses com a part d’aquest sector.

Un plantejament que ha sigut inclòs dins de les 35 mesures enviades per l’ATA als partits polítics per a la seva integració en els programes electorals i amb el qual l’associació intenta donar seguretat als treballadors de les plataformes. "No es tracta tant de l’estatus laboral, sinó de les condicions amb les quals es treballa", va explicar aquest dimarts en un debat sobre l’ocupació a les plataformes digitals la vicepresidenta executiva de l’ATA, Celia Ferrero.

La proposta de l’associació per a "regular" els nous treballadors com els famosos 'riders' de Deliveroo o Glovo, però també molts empleats de plataformes digitals com, per exemple, els psicòlegs, sota una figura laboral que reconegués la seva dependència laboral amb el sector i no amb l’empresa. Aquesta figura, que es podria denominar 'trade digital’ incorporaria una sèrie de drets com una retribució mínima de 1.050 euros, una indemnització per fi del contracte, establiria períodes vacacionals i períodes de descans per dotar el treballador d’una seguretat més gran.

A més, des de l’ATA plantegen que sigui el treballador i no l’empresa qui es declari com a trade a la Seguretat Social. L’associació calcula que, dels 120.000 treballadors per compte propi que treballen en exclusiva per a una sola empresa, prop de la meitat són probablement ‘trade’; no obstant, només 9.000 tenen aquesta condició perquè quan el treballador li demana l’empresa que l’inscriguin com a trade "li rescindeixen el contracte".

Per això l’associació demana als legisladors "asseure’s a parlar" perquè no hi hagi legislació a cop de jurisprudència: "No hi pot haver mandra regulatòria en això perquè, si no, es crea inestabilitat jurídica per als treballadors", va insistir Ferrero, que va defensar la figura dels autònoms com a treballadors, en molts casos, amb millors condicions que els assalariats.

Fórmula per reviure el comerç

Notícies relacionades

Tant des de l’ATA com des d’Adigital, l’Associació Espanyola de Startups i Marques de restauració es va defensar durant el debat el treball de les plataformes com una fórmula per "salvar" el comerç tradicional que s’està quedant obsolet davant els gegants d’Internet. La idea és que aquestes plataformes serveixin de model logístic dels petits comerços. "No s’han fet prou esforços per adaptar els sectors tradicionals amb el de plataformes. S’ha buscat model de confrontació i el que s’hauria de fer és treballar junts", va assegurar Ferrero.

En la mateixa línia, el directord’Adigital, José Luis Zimmermann, va assegurar que aquestes plataformes podrien funciona com a 'partners' amb els comerços, connectant oferta i demanda: "Són un canal de venda i gestió de comandes únic", va afegir.