Empreses

Foment i Pimec firmen la igualtat entre patronals

La distribució de pes simbòlic es consolidarà en el 55% per a Foment i el 45% per a Pimec i garanteix la paritat de facto als òrgans

abertran47365723 barcelona 15 03 2019 econom a  foment y pimec presentan  jun190315170826

abertran47365723 barcelona 15 03 2019 econom a foment y pimec presentan jun190315170826 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Foment Pimec han rubricat aquest divendres l’alto el foc entre patronals i posen fi a un conflicte iniciat el 2007. Les condicions de l’armistici que les dues parts han insistit a qualificar que es tanca sense vencedors ni vençuts, són la paritat de facto entre la patronal de la gran empresa catalana i la de les petites i mitjanes. Foment i Pimec es repartiran de forma paritària la representació patronal en els òrgans compartits, tal com reflecteix l’acord que ja va avançar EL PERIÓDICO. En el terreny simbòlic, Foment, a causa dels seus tres segles d’història, manté un percentatge superior de representativitat davant de Pimec, del 55% davant el 45%.

Fepime, la representant de la petita i mitjana empresa vinculada a Foment, desapareix de la primera fila del grup empresarial, tal com ha quedat reflectit en l’escenificació de la firma de l’acord. Els consellers de Treball, Chakir el Homrani, i de Justícia, Ester Capella, al mig i flanquejats d’una banda per Josep Sánchez Llibre i per l’altre per Josep González. El representant de Fepime s’ha assegut a l’esquerra del president de Foment, simbolitzant la dissolució de la seva autonomia formal. Al grup patronal només hi ha espai per a dues entitats: Foment i Pimec.

Sánchez Llibre ha expressat la seva "gran satisfacció" per haver arribat a un pacte en el qual "no hi ha guanyadors ni perdedors. Els guanyadors d’aquest pacte són els empresaris d’aquest país". González, per la seva banda, ha qualificat la ratificació del pacte de "dia històric". Les dues entitats començaran a negociar en els pròxims dies els reemplaçaments en els òrgans de representació públics, per assolir la paritat rubricada. Aquesta igualtat, malgrat la diferència percentual, també es trasllada en l’assignació dels 2,3 milions d’euros de subvencions públiques que reben anualment les organitzacions empresarials, tal com han detallat des de Treball.

Gairebé dues dècades de litigis

Les dues parts han volgut agrair a la conselleria de Treball, controlada per ERC, el seu paper de mediador en el conflicte, que ha fet possible l’acord i ha evitat que la Generalitat es veiés obligada a comptar la representativitat de cadascuna de les organitzacions, tal com l’instava a fer una sentència del Tribunal Suprem. El president de Pimec ha manifestat que des de la seva organització tenien "la sensació de greuges que avui queden resolts", ja que "amb Governs anteriors no havíem avançat gens", ha declarat, en referència velada a la "inacció" que retreuen a les anteriors conselleries controlades per l’antiga CiU.

Notícies relacionades

El conseller de Treball ha celebrat l’acord assolit i  ha considerat que enforteix "el teixit patronal d’aquest país, que és divers." Tampoc ha volgut desaprofitar l’ocasió per llançar un missatge amb rerefons polític: "La millor solució per a qualsevol conflicte és el diàleg". 

La disputa per la representativitat arrenca al 2000, amb la creació de Fepime. Aquest està latent fins al 2007, quan es fa pública la disputa de quotes entre les organitzacions i es judicialitza al 2008. Després d’una sentència del Tribunal Suprem del 2017 que habilitava la Generalitat a mesurar pel seu compte la representativitat de les dues entitats, divendres passat es va arribar a un consens que aquest divendres s’ha ratificat i que tindrà vigència fins al 2029.

Temes:

Patronal