Anar al contingut

Consumidors

Consum proposa sancionar amb 8 milions d'euros operadors telefònics

Consum proposa sancionar amb 8 milions d'euros operadors telefònics

L’Agència Catalana de Consum (ACC) vol sancionar amb 7,9 milions d’euros les grans companyies de telefonia amb motiu de l’increment unilateral de preus en les seves tarifes. Concretament, la multa més alta seria per a Telefónica, amb una xifra superior a 5 milions d’euros, seguida per Vodafone, amb 1,69 milions, i Orange, amb 1,13 milions.

Els clients han sigut els principals detonadors de la situació a l’augmentar les seves reclamacions sobre l’increment de les tarifes de manera injustificada entre finals del 2017 i el 2018. Després d’un avís per part de l’ACC a les companyies, l’agència ha decidit posar en marxa la sanció, segons ha informat Joquim Ferrer, secretari d’Empresa i Competitivitat,  en la roda de premsa de presentació del balanç d’actuació del 2018.

"S’imposa aquesta mesura per les pràctiques abusives que estan realitzant cap als consumidors. Com diu l’article 331-5 de la llei 22/2012 del Codi de Consum, es tracta d’una infracció greu", afegeix el secretari. Per l’elevat volum de la sanció, les companyies disposen d’un mes i mig per fer front a la multa, tot i que poden recórrer-la i la resolució de l’expedient es pot estendre llavors fins a dos o tres anys, afegeix.

El principal objectiu de l’ACC és defensar el dret a la informació del consumidor, per això ha decidit imposar la sanció. També pretén promoure una cultura de consum responsable, solidari i compromès, així com realitzar campanyes per al bon ús de les noves tecnologies.

Actuacions del 2018

El 2018 van rebre un total de 37.991 consultes, fet que suposa un descens del 17,60% respecte a l’any anterior. De totes gairebé el 53% es van resoldre a través de la mediació o arbitratge. "Les companyies que més queixes reben són Orange, Vodafone, Telefónica o Naturgy. Durant la temporada d’estiu això canvia: Ryanair i Vueling són llavors els que més en tenen", ha informat Ferrer.

El control més gran sobre les actuacions d’inspecció i control dels mercats ha derivat a 400 expedients resolts amb sanció, que han derivat en multes de 2,6 milions d’euros. A més, es van registrar 3.004 productes alterats a Catalunya i es van retirar del mercat un total de 24.000 articles.