Informe turístic

El turisme perd pes a Catalunya pel procés, segons Exceltur

L'entitat assegura que Catalunya ha passat de ser la comunitat més competitiva el 2014 a ocupar la cinquena posició

icoy37771603 turistas maletas sant antoni170322170917

icoy37771603 turistas maletas sant antoni170322170917 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Catalunya ha deixat de ser la primera comunitat autònoma en competitivitat turística per passar a cinquena posició, segons un informe fet públic aquest dijous per Exceltur. El ‘lobby’ turístic assegura que, si bé fa quatre anys Catalunya era una referència per al sector tant en resultats econòmics, dinamització de producte i governança turística, avui no poden dir el mateix. "Amb els mateixos indicadors, ens hem trobat que des del punt de vista de l’acció de govern, on abans hi havia excel·lents exercicis de màrqueting i planificació turística ara s’ha frenat i on hi havia cooperació amb l’administració central centrada en convenis ara ja no n’hi ha", ha explicat en una roda de premsa el director d’estudis, Oscar Perelli.

Per al vicepresident de l’entitat, José Luis Zoreda, el motiu d’aquesta caiguda de pes del turisme en la comunitat no és cap altre que la situació política que ha marcat Catalunya en els últims anys. "No ens enganyem, la preocupació única pel procés en els últims anys ha deixat marginada molta acció del govern entre la qual hi ha la política turística", va assegurar el vicepresident de l’entitat, José Luis Zoreda.

No obstant, Catalunya es manté en les primeres posicions d’un rànquing que lidera el País Basc, regió que millora dues posicions respecte al 2014, seguit de les Canàries que passa de quart a tercer lloc, la Comunitat de Madrid i la Comunitat Valenciana, que també ha millorat dues posicions. Després de Catalunya hi ha Andalusia i les Balears.

Falta d’acció pública

L’associació, que reuneix empreses turístiques que van des d’Iberia fins a Meliá, assegura que el 2019 es produirà un canvi de cicle del turisme, després de vuit anys d’"atípic creixement" a causa dels vents de cua que van afectar el sector i que el van fer assolir xifres de rècord. Una situació que, segons Exceltur, ha estat acompanyada d’un cert abandonament del sector públic que no ha acompanyat les empreses en la seva aposta per un sector que suposa el 10% del PIB. "El turisme no va sol, se l’ha de cuidar i en els últims anys tenim la sensació que no estava a l’agenda dels polítics, tant en l’àmbit autonòmic com en l’àmbit estatal", va criticar el president de l’associació, Gabriel Escarrer.

Notícies relacionades

Així, Escarrer va denunciar que, de mitjana, només un 0,24% del pressupost de les comunitats autònomes anés a parar al turisme i va demanar una implicació més gran del sector públic per ajudar les inversions privades que sí que han estat a l’altura, va dir. En aquest sentit, el també president de Meliá es va referir a la taxa turística d’algunes comunitats com Catalunya o les Balears, sobre la qual va dir que "l’únic que fa és restar competitivitat" i va advertir que, a més, els diners recaptats no van a parar al sector. "A les Balears es van recaptar 123 milions d’euros, i més del 50% es va destinar a altres temes. Això resta competitivitat, crea incertesa i inseguretat jurídica", va afirmar Escarrer.

D’altra banda, sobre les vivendes turístiques, el ‘lobby’ va aplaudir les mesures integrades en el decret de vivenda però va insistir en la necessitat de crear una normativa nacional i de permetre que els municipis puguin establir quotes i delimitar zones. "Als nuclis antics de moltes ciutats on hi havia una oferta residencial s’està transformant en oferta turística i un es troba amb autèntics parcs temàtics plens d’estrangers amb els seus ‘trolleys’, buscant el seu bar de tapes. Creiem que això és un risc que s’ha d’aturar de forma contundent", va reblar Escarrer.

Temes:

Turisme