INFORME DE LA CNMC

El tipus únic sobre carburants fa pujar 22 cèntims el gasoil

L'efecte de la pujada fiscal adoptada per Rajoy quintuplica el de l'impost al dièsel previst per Sánchez

El preu de les gasolines augmenta en 10 cèntims per efecte de l'harmonització autonòmica

precio-gasolina

precio-gasolina

3
Es llegeix en minuts

L’aplicació del nou “tipus especial” únic sobre les gasolines i gasoils des del passat 1 de gener ha provocat un augment en el preu de les gasolines i dels gasoils de 10 i de 22 cèntims respectivament. Aquesta és una de les conclusions de l’informe mensual sobre distribució de carburants de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) corresponent al mes de gener i que ha sigut difós aquest dimecres.

A l’informe s’analitza l’impacte sobre els preus dels carburants d’automoció de la nova fiscalitat que grava el consum d’hidrocarburs, que va ser regulada per l’anterior Govern del PP en la llei de Pressupostos de l’Estat per al 2018 (publicada al BOE el 3 de juliol) i que ha suposat integrar des de l’1 de gener els dos trams de l’antic impost de vendes minoristes de determinats hidrocarburs (tram estatal i tram autonòmic de l’IVMDH) a un únic impost. Aquest nou gravamen denominat “tipus especial” es va elevar a 7,2 cèntims d’euro per litre i s’aplica per igual a tota la Península i les Balears.

La pujada de 22 cèntims en el cas del gasoil per efecte del tipus únic de l’impost adoptada pelGovern del PP multiplica per cinc l’efecte que hagués tingut el recàrrec al dièsel que havia inclòs l’actual Govern socialista en el Projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2019 rebutjat per les Corts. No obstant, la mesura prevista pelGovern Sánchez, que suposava un recàrrec de 3,8 cèntims per litre, va ser titllada de “dieselazo” tant pel líder del PP, Pablo Casado, com pel de Ciutadans, Albert Rivera, que van criticar que la mesura faria mal a la classe mitjana.

Carburants més cars

La primera conseqüència és que, malgrat que els preus sense impostos van disminuir, l’increment impositiu va produir un augment dels preus de venda al públic (PVP). En concret, el preu sense impostos de la gasolina 95 va baixar un 2% (-1 cèntim d’euro per litre) i el del gasoil A un 1,6% (-0,95 cèntims d’euro per litre). No obstant, els preus de venda al públic es van incrementar en 10 i 22 cèntims d’euro per litre per a la gasolina 95 i el gasoil A, respectivament, segons els càlculs de la CNMC.

La pujada més gran s’ha produït en les autonomies que l’any passat tenien un impost menor en el tram autonòmic de l’IVMDH (Madrid, Aragó, Extremadura i Astúries) o fins i tot un impost zero, com era el cas de Castella i Lleó, Navarra, La Rioja, Cantàbria i el País Basc

Les províncies més cares

L’homogeneïtzació de l’impost a tot el territori dona com a segona conseqüència “que s’ha modificat el rànquing provincial de preus de venda al públic”. D’aquesta manera les províncies amb la gasolina 95 més cara al gener van ser Guipúscoa, Astúries i Biscaia. Al contrari, les que van registrar preus més baixos el primer mes de l’any van ser Almeria, Múrcia i Lleida.

Respecte al gasoil A, Guipúscoa, Biscaia i Cantàbria van ser les províncies peninsulars amb preus més elevats al gener, mentre que Badajoz, Lleida i València van registrar els més baixos.

El tipus especial únic

La Llei 6/2018, de 3 de juliol, de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2018, va integrar des del passat 1 de gener els dos trams de l’antic impost de vendes minoristes de determinats hidrocarburs (IVMDH) a un únic impost. Aquest nou gravamen denominat “tipus especial” es va elevar a 7,2 cèntims d’euro per litre.

Notícies relacionades

En el“tram autonòmic”,l’antic IVMDH oscil·lava entre zero i 4,8 cèntims d’euro per litre per a gasolines i gasoil A, la quantia del qual decidia cada comunitat autònoma. Des de l’1 de gener es va integrar al “tipus especial” amb el seu valor màxim (4,8 cèntims d’euro per litre per a gasolines i gasoil A).

El“tram estatal”de l’antic IVMDH, el valor del qual ascendia a 2,4 cèntims d’euro per litre, es va integrar amb la mateixa quantia en el “tipus especial”.