Campanya de la renda

Hisenda suprimeix la presentació de la renda en paper

El termini per declarar l'IRPF i Patrimoni del 2018 serà del 2 d'abril a l'1 de juliol, tots dos inclosos

Els impresos recullen les noves deduccions familiars i per despeses d'autònoms

renta

renta / Perez Cabeza

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La campanya de la renda del 2018 permetrà presentar la declaració de l’IRPF entre el pròxim 2 d’abril i el 7 de juliol, els dos dies inclosos, i, per primera vegada desapareix la possibilitat de presentar en paper la declaració de l’impost i els seus corresponents documents d’ingrés o devolució.

Aquesta és una de les novetats introduïdes en l’Ordre del Ministeri d’Hisenda publicada aquest dimecres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) en la qual s’aproven els models per declarar l’IRPF i de l’impost de Patrimoni corresponents al 2018, així com els terminis i els procediments per als contribuents obligats al compliment d’aquestes obligacions tributàries.

A partir del 15 de març, igual que l’any passat, ja es posaran a disposició dels contribuents les dades fiscals i l’aplicació informàtica actualitzada, segons fonts de l’Agència Tributària.

Desapareix el paper

El 2014, Hisenda ja va suprimir la possibilitat de fer la declaració de la renda a mà. Des d’aleshores només es pot confeccionar la declaració de manera electrònica, utilitzant el 'programa Pare' desenvolupat per l’Agència Tributària o el programa 'Renda web' (a més de la via telefònica o la via presencial, utilitzant els serveis de cita prèvia de l’AEAT); però es podia optar entre presentar-la en paper (imprimint el PDF) o de forma telemàtica.

A partir d’aquesta campanya desapareix la possibilitat d’imprimir la predeclaració emplenada a l’ordinador i de portar els papers a l’entitat financera o a una entitat col·laboradora per a la seva presentació efectiva. Aquesta opció amb prou feines va ser utilitzada per uns 350.000 contribuents a l’última campanya de la renda (la quarta part que dos anys abans), sobre un total d’uns 19,7 milions de declaracions.

Presentación telemàtica

A partir d’aquesta campanya només es podrà presentar la declaració per via telemàtica (o utilitzant els serveis telefònics o assistencials de l’AEAT). A l’anterior campanya, el 87% de les declaracions es van presentar per via telemàtica; l’1,7% en paper i la resta (una mica més de dos milions), en oficines de l’Agència Tributària.

Fonts de l’Agència Tributària aclareixen que en qualsevol moment es podrà imprimir una "vista prèvia" dels formularis complimentats. Però aquesta "vista prèvia" no inclourà els fulls finals d’ingrés o devolució. Tret que prèviament s’hagi premut el botó "presentar declaració" i que aquest tràmit ja hagi sigut completat per via telemàtica.

Una vegada presentada la declaració, sí que serà possible imprimir tots els fulls, sigui per guardar-los o bé bé per realitzar el pagament a la finestreta d’una entitat financera si, per exemple, s’ha esperat fins als últims cinc dies del termini de presentació (en els quals ja no és possible domiciliar el pagament).

Segons fonts de l’Agència Tributària, l’objectiu d’aquesta modificació és evitar "duplicitats" en la informació remesa pel contribuent a l’Agència Tributària.

Noves deduccions familiars

Els impresos de declaració de l’IRPF del 2018 publicats aquest dimecres al BOE recullen les novetats de l’impost que van ser incorporades en la llei de Pressupostos l’any passat, que va entrar en vigor el 4 de juliol

Els principals canvis afecten les deduccions per maternitat i per despeses per la custòdia del fill menor de tres anys en llars d’infants i centres educatius autoritzats. També, a les deduccions per persones amb discapacitat a càrrec, que  s’estenen a un nou supòsit, el del cònjuge no separat legalment quan aquest sigui una persona amb discapacitat que depengui econòmicament del contribuent

Una altra de les novetats afecta la quantia de la deducció per família nombrosa, que augmenta fins en 600 euros anuals per cadascun dels fills que excedeixin del número mínim per tenir aquesta condició.

En el període impositiu 2018, tant la deducció per cònjuge no separat legalment amb discapacitat i com l’increment de la deducció per fill en famílies nombroses, serà d’aplicació en els mesos d’agost a desembre d’aquest exercici, un mes després de la tardana entrada en vigor de la llei de Pressupostos

Treballadors autònoms

Notícies relacionades

Una altra de les novetats de l’imprès de declaració és que s’inclouen, a la pàgina 6 de la declaració, dins de l’apartat «Rendiments d’activitats econòmiques en estimació directa», dues noves caselles en les despeses fiscalment deduïbles. D’acord al que s’estableix a la llei 6/2017, de 24 d’octubre, de Reformes Urgents del Treball Autònom, aquestes caselles serviran per identificar les despeses per subministraments, quan la vivenda habitual del contribuent estigui parcialment afectada per l’activitat econòmica, i els de manutenció del mateix contribuent incorreguts en el desenvolupament de l’activitat.

.