Marxa enrere fiscal

La UE aparca per falta de consens l'aprovació de la 'taxa Google'

El comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, aparca la mesura, que pretenia gravar la facturació de les multinacionals digitals

European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici speaks during a news conference at the Informal meeting of economic and financial affairs ministers (ECOFIN) in Sofia, Bulgaria, April 28, 2018. Nikolay Doychinov/EU2018BG/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici speaks during a news conference at the Informal meeting of economic and financial affairs ministers (ECOFIN) in Sofia, Bulgaria, April 28, 2018. Nikolay Doychinov/EU2018BG/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. / HANDOUT (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El comissari d’Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, ha donat per segur que no hi ha unanimitat entre els països de la Unió Europea per tirar endavant un impost alsgegants digitals a escala europea a causa de l’oposició de Suècia, Dinamarca, Irlanda i Finlàndia.

"Crec que és bastant probable que no tinguem un acord a Vint-i-vuit", ha assegurat el francès a la seva arribada a la reunió dels ministres d’Economia i Finances de la UE (Ecofin), en la qual els 28 han de prendre la decisió de continuar intentant aprovar aquest gravamen o fiar el seu futur a les converses en el si de l’OCDE.

La iniciativa al ser una reforma fiscal necessita el vistiplau de totes les capitals del bloc comunitari, però compta amb l’oposició d’Estocolm, Dublín i Copenhaguen. A aquests tres països també s’hi ha afegit Finlàndia. El seu ministre d’Economia (en funcions),Petteri Orpo, ha explicat que el parlament nacional rebutja l’impost.

Moscovici, no obstant, ha celebrat que la "gran majoria" dels socis comunitaris estiguin "compromesos", una cosa que ha qualificat com un "pas endavant" que dona compte de la necessitat d’"avançar". "Avançar vol dir que s’ha de treballar a escala de l’OCDE, però també no abandonar el marc de la UE", ha dit.

Impost del 3%

La proposta original de la Comissió Europea advocava per crear un impost del 3% sobre la facturació de les multinacionals digitals amb uns ingressos que superin els 750 milions a tot el món i els 50 milions al bloc comunitari. En particular, la taxa temporal gravaria els ingressos generats per activitats en les quals els usuaris hi tenen un "paper important" en la creació de valor i que són difícils de "capturar" per les regles fiscals actuals.

Notícies relacionades

La proposta va generar el rebuig de moltes capitals europees, més partidàries d’esperar a les negociacions en el si de l’OCDE. En els primers debats que van mantenir els ministres d’Economia de la UE es va discutir, de fet, si implantar l’impost fins que hi hagués un acord al fòrum global o fins i tot la possibilitat d’aprovar-lo a escala europea però retardar la seva aplicació fins que fos impossible aconseguir-ho a escala mundial.

França, el principal impulsor del gravamen, i Alemanya van arribar a un acord amb què pretenien salvar la iniciativa i que limitava l’impost a la venda d’espais publicitaris. La denominada 'taxa Google' aprovada pel Govern de Pedro Sánchez és molt similar a la proposta de Brussel·les.