Estocada a la proposta de taxa digital europea

La presidència romanesa de la UE fracassa en l'intent d'acostar posicions amb Irlanda i els països nòrdics

zentauroepp44806284 google190110182052

zentauroepp44806284 google190110182052 / Charles Platiau

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

L’intent per crear una taxa alsserveis digitals de les grans multinacionals, com Google o Facebook, es va estavellar a començaments de desembre contra el mur d’Irlanda i els països escandinaus. Aquest dimarts els ministres de Finances de la UE tornaran a constatar que no hi ha unanimitat entre els Vint-i-vuit per crear un gravamen d’aquest tipus, ni tan sols en els termes menys ambiciosos proposats l’any passat per París i Berlín per mantenir viva una de les promeses estrella d’Emmanuel Macron.

“La fiscalitat digital és una qüestió global i la feina a la UE no hauria de precedir les discussions al si de l’OCDE”, va concloure la setmana passada la ministra de finances sueca, Magdalena Andersson, i va deixar clar que la seva posició no ha canviat i que abans d’avançar per aquest camí és necessari un acord a escala internacional en el marc de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic. Suècia no és l’únic país que pensa així. També rebutgen avançar en solitari Dinamarca, Finlàndia i Irlanda mentre que alguns altres països també mantenen reserves sobre alguns elements, especialment en relació amb el cost de la posada en marxa del gravamen i els potencials beneficis.

Notícies relacionades

Des del desembre les discussions a nivell tècnic s’havien centrat en la proposta francoalemanya de taxar només la publicitat en línia i no en la proposta més àmplia plantejada per la Comissió Europea el març del 2018 per gravar amb una taxa del 3% els ingressos digitals de les multinacionals amb una xifra de negoci superior als 750 milions d’euros, 50 milions dels quals a la UE. Però ni amb aquest grau d’ambició més modest n’hi ha hagut prou.

Davant de la situació de bloqueig, la presidència romanesa de la UE insistirà que ja s’han considerat totes les possibilitat tècniques i que el que convé és posar fre i esperar que hi hagi progressos en les negociacions internacionals. A més d’enterrar la taxa digital, els 28 també ampliaran la llista negra de paradisos fiscals que actualment només compta amb cinc jurisdiccions i que a partir de demà inclourà una altra desena més de països que no han complert els seus compromisos.