Talent invisible

¿Quantes científiques famoses coneixes?

Els empleats de Schneider Electric a Barcelona s'alternen durant aquesta setmana per traduir a diversos idiomes entrades de la Viquipèdia de rellevants, tot i que no sempre reconegudes, dones de ciències

schneider-electric

schneider-electric / SILVIA CORTADA BALLUS

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els científics no són precisament un dels gremis que més focus mediàtics atreuen, per més que Sheldon Cooper i companyia hagin aconseguit convertir ‘Big Bang Theory’ en una de les sèries de televisió més populars. I si a aquesta poc fotogènica professió se li afegeix la condició de dona, el desconeixement per al comú dels mortals està pràcticament assegurat. "¿Sabries dir-me el nom de tres grans científiques?" Fins i tot a Elena Martínez, una de les promotores de la Wikithon, li costa uns segons de titubeig respondre a aquesta pregunta, per després treure en blocAda Lovelace, la primera dona programadora, Katherine Johnson, clau en el viatge de l’Apolo 11 a la Lluna, o la més popular i premi Nobel de ciència, Marie Curie.

La Wikithon és una iniciativa dels empleats a Barcelona de la multinacional Schneider Electric per donar a conèixer les grans, tot i que moltes vegades invisibles, científiques de la història. I el mètode que han escollit és a través de l’enciclopèdia més recurrent des de la irrupció d’internet: La Viquipèdia. Aquesta tampoc s’escapa de la bretxa de gènere, doncs per cada 100 biografies de la Viquipèdia en anglès, només 17 són de dones, segons expliquen des de Schneider Electric.

Els més de 300 empleats que treballen per a aquesta empresa a Barcelona poden convalidar hores de formació durant la seva jornada laboral per temps invertit a traduir entrades en anglès a altres idiomes. Principalment castellà i català, tot i que l’alta presència de treballadors d’origen estranger també assegura alguna conversió al francès, el portuguès o l’italià. De moment en porten 40 i l’objectiu final és arribar a les 100.

Físiques, doctores, zoòlogues...

"No la coneixia prèviament", és la resposta majoritària entre els 40 empleats que han decidit sumar-se a aquesta iniciativa i elegir una de les dones de la llista que l’empresa els ha preseleccionat. Elena Martínez ha traduït l’entrada de la doctora Elizabeth Abimbola Awoliyi (1910-1971), la primera física dona que va exercir a Nigèria, segons diu ja la Viquipèdia en castellà. “Em va interessar per la seva vocació multidisciplinària, va ser física, mèdica, pediatra, ginecòloga, investigadora... També per la poca presència de les dones africanes”, comenta l’Elena.

El vicepresident de la divisió d’Indústria de Schneider Electric, Xavier Armengol, ha optat per donar a conèixer en català  l’obra de la també física Sinéad Griffin. Aquesta irlandesa nascuda el 1986 està especialitzada en teoria d’altes energies i en matèria condensada i el 2017 va ser guardonada amb el premi en física general atorgat per la societat física suïssa. "Crec que és important donar a conèixer l’obra de gent jove que, malgrat això, ja ha fet coses molt importants", explica Xavier.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la responsable de diversitat inclusiva, Marta Fernández, ha escollit la zoòloga Alice Johnson, ja que considera que és igual d’important que les científiques humanistes tinguin el seu reconeixement. "Era una avançada al seu temps", afirma, lloant la seva emprenedoria en un gremi que a començaments del segle XX era competència pràcticament exclusiva dels homes.

Futures científiques

Fernández explica que un dels objectius d’aquesta iniciativa és la divulgació del talent femení tant entre les actuals generacions, com entre les venidores. "Ens costa trobar perfils d’enginyers tecnològics o elèctrics i que siguin dones encara és més complicat", afirma. Per contribuir-hi, Schneider Electric col·labora durant tot l’any amb dues escoles de Barcelona perquè membres de la seva plantilla voluntaris imparteixin xerrades i tallers a nens de sisè de primària. Esperen, així, inculcar el gen científic entre els més petits i que tant els nens com les nenes es vegin de grans apostant per les ciències.