biotecnologia

Som Biotech obté 7 milions per reposicionar un fàrmac

Els recursos, que suposen l'entrada en l'accionariat d'un 'family office' del sector farmacèutic, són per a una teràpia contra la malaltia de Huntington

ral-insa

ral-insa

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala

SOM Biotech ha tancat una ronda de finançament de 7 milions d’euros. L’operació ha sigut liderada per una societat propietat d’una família europea amb llarga tradició en el sector farmacèutic.

La companyia amb seu al Parc Científic de Barcelona (PCB) està especialitzada en nous usos per a fàrmacs que tenien una altra indicació aprovada (reposicionament) per tractar malalties rares del sistema nerviós.

Gràcies a l’entrada del nou accionista, la biotecnològica, que té Raúl Insa com a conseller delegat i fundador, tindrà més fàcil accés a actors molt rellevants del sector. Diversos socis actuals de SOM Biotech, entre els quals hi ha diversos exdirectius d’empreses farmacèutiques, també s’han afegit a aquesta nova ampliació de capital.

"Des de la seva creació, SOM Biotech ha aixecat més de 12 milions d’euros procedents de capital privat i de subvencions i préstecs públics. Aquest esforç és peculiar si tenim en compte que en el nostre accionariat no hi ha capital risc, i que el 59% dels accionistes són internacionals, un 26% de fora d’Europa”, destaca Insa. Actualment SOM Biotech "té un valor de companyia teòric superior als 200 milions d’euros avalat per experts independents. Aquest fet ja està permetent retorns de la inversió molt importants per als primers accionistes", afegeix.

La companyia destinarà aquesta injecció de capital a finalitzar l’estudi de la 2a Fase de prova de concepte en humans que actualment duu a terme per provar l’eficàcia i la seguretat d’un innovador tractament per als moviments coreics associats a la malaltia de Huntington (malaltia hereditària que provoca el desgast d’algunes cèl·lules nervioses del cervell): el compost SOM3355, el segon producte de la companyia que arriba a la fase clínica.

Menys risc i nivell d’inversió

SOM3355 és un fàrmac reposicionat, actualment comercialitzat per a la hipertensió arterial en mercats asiàtics, i per això el risc i el nivell d’inversió per desenvolupar noves aplicacions terapèutiques són més reduïts. La nova activitat del medicament va ser descoberta per SOM Biotech mitjançant la seva plataforma computacional basada en algoritmes d’intel·ligència artificial. La companyia preveu que aquest medicament pugui arribar al mercat en un període de cinc anys amb unes vendes anuals estimades superiors als 600 milions d’euros.

Paral·lelament, amb els recursos obtinguts en aquesta nova ronda de finançament, SOM Biotech, que ja compta amb oficines a l’àrea biotecnològica de Cambridge, al costat de Boston, als EUA, també vol donar un fort impuls a la seva expansió, potenciar les seves activitats de llicència i codesenvolupament reforçar la presència internacional necessària per arribar a ser la companyia líder mundial en el camp del reposicionament de fàrmacs per a malalties minoritàries, preferentment neurològiques.

Notícies relacionades

El 2016, SOM Biotech va firmar un acord de llicència mundial i exclusiu amb la companyia nord-americana Corino Therapeutics Inc. per al desenvolupament clínic i la comercialització del fàrmac SOM0226 per al tractament de l’Amiloïdosi per Transtiretina (ATTR).

L’operació es va tancar després que l’agent terapèutic descobert per la biofarmacèutica obtingués resultats molt prometedors en l’estudi clínic de Fase 2a. Durant l’any passat, SOM Biotech va firmar un altre acord de llicència mundial i exclusiu del compost SOM0777 per al tractament de determinats càncers cerebrals amb la companyia U-Cell Therapeutics Inc., ubicada a Singapur.

Temes:

Biotecnologia