política monetària

El BCE retarda la pujada de tipus i injectarà més liquiditat barata a la banca

El Banc Central no preveu encarir el diner fins a almenys finals d'any

L'organisme prestarà diner barat als bancs des de setembre fins al març del 2021

European Central Bank (ECB) President Mario Draghi waits to address the European Parliament’s Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium, June 21, 2016.    REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

European Central Bank (ECB) President Mario Draghi waits to address the European Parliament’s Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium, June 21, 2016. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo / Francois Lenoir (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Sorpresa del Banc Central Europeu (BCE). El seu consell de govern ha decidit aquest dijous aprovar una nova injecció massiva de liquiditat barata als bancs condicionada que aquests la destinin a donar crèdit a empreses i famílies (TLTRO, per les seves sigles en anglès). El mercat esperava que el BCE donés pistes sobre els seus plans, però no preveia que la decisió es prengués en aquesta reunió. A més, ha retardat diversos mesos, fins a finals d’any, el termini mínim per apujar els tipus d’interès.

El tercer programa d’injeccions massives de liquiditat començarà el setembre i acabarà el març del 2021 i cada una tindrà un termini de devolució de dos anys. "Aquestes noves operacions ajudaran a preservar unes condicions del crèdit bancari favorables i suavitzaran la transmissió de la política monetària", ha argumentat el BCE en una nota. Els bancs podran demanar a l’organisme una quantitat equivalent a fins al30% de la seva cartera de crèdit al tancament del febrer passat i a un cost igual al tipus d’interès oficial vigent en cada moment (ara en el 0%).

Com sí que s’esperava, el consell de govern també ha decidit mantenir els tipus d’interès oficials en els nivells mínims històrics en què porten instal·lats des del març del 2016. El preu oficial del diner seguirà al 0%, mentre que la facilitat marginal de crèdit (els diners que cobren als bancs per deixar-los) es mantindrà al 0,25% i la facilitat de dipòsit (els diners amb què remunera els bancs per guardar-los els diners) es quedarà al -0,40% (és a dir, que els cobra en lloc de pagar-los).

Notícies relacionades

Els analistes donaven per descomptada aquesta decisió. El BCE va anunciar el juny passat "fins almenys l’estiu del 2019 i en tot cas durant el temps necessari per assegurar la continuació de la convergència sostinguda de la inflació cap a nivells inferiors, tot i que pròxims, al 2% a mitjà termini". Ara ha retardat encara més el termini: la pujada ja no es produirà com a molt d’hora "fins almenys el final del 2019"

De fet, un bon nombre d’experts estima que el primer encariment del diner podria retardar-se fins al 2020, tenint en compte la desacceleració que està patint l’economia de la zona euro, principalment per Alemanya i Itàlia. Tant aquest retard com la injecció massiva de liquiditat donen mostra de la preocupació del BCE per la situació econòmica i de la seva disposició a prendre mesures per millorar-la.