MESURES ABANS D'ACABAR LA LEGISLATURA

Hisenda planeja un decret per avançar fins a 8.000 milions a autonomies i ajuntaments

La ministra Montero vol evitar problemes de liquiditat derivats de la pròrroga pressupostària

Hisenda pretén augmentar les entregues a compte a les administracions sense esperar uns nous Pressupostos

rosas46541791 ministra hacienda maria jesus montero presentacion presupues190118143134

rosas46541791 ministra hacienda maria jesus montero presentacion presupues190118143134

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La no aprovació del projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2019 i la consegüent pròrroga pressupostària deixa en suspens l’entrega addicional de gairebé 8.000 milions d’euros per al finançament de comunitats autònomes i ajuntaments, dels qualsal voltant de 1.400 corresponen a Catalunya

La ministra d’Hisenda,María Jesús Montero, es proposa evitar aquest perjudici per als comptes autonòmics i locals, i planeja remetre en les pròximes setmanes al Consell de Ministresun decret lleique permeti fer arribar a les administracions territorials aquestes quantitats com més aviat millor, sense haver d’esperar a l’aprovació d’uns nous Pressupostos pel Govern que resulti de les eleccions del 28 d’abril.

Aquesta és una de les mesures del defenestrat projecte de Pressupostos que el Govern de Pedro Sánchez pretén rescatar via decret llei abans que acabi definitivament la legislatura. A més d’alleujar les tensions pressupostàries de les comunitats autònomes, aquesta mesura podria servir de carta electoral socialista de cara tant als comicis generals del 28 d’abril, com davant dels autonòmics del 26 de maig.

Entregues a compte i IVA

En principi, segons fonts d’Hisenda, aquest reial decret llei serviria per augmentar les entregues a compte del sistema de finançament autonòmic i local en els gairebé 5.400 milions addicionals que estaven previstos en el projecte de Pressupostos. D’aquests 5.400 milions addicionals, gairebé 4.000 són per a lesautonomies(989 per a Catalunya) i la resta, per a lescorporacions locals.

No és segur encara poder incorporar també en aquest decret llei l’entrega addicional de gairebé 2.500 milions d’euros més a les autonomies pel desfasament en laliquidació dels ingressos per IVAderivat de la introducció del nou Sistema d’Informació Immediata (SII) en aquest impost. En cas de ser així, la quantitat addicional de finançament per a autonomies i corporacions locals fregaria els 8.000 milions que autonomies i ajuntaments esperen d’Hisenda. 

D’aquest total, aCatalunyali correspondrien uns 989 milions per més grans entregues a compte del sistema de finançament autonòmic el 2019 i 400 milions més, per la correcció del desfasament en la participació de les autonomies en larecaptació de l’IVA. Així, segons aquests càlculs d’Hisenda dels últims mesos, la Generalitat podria comptar amb una liquiditat addicional de gairebé 1.400 milions per finançar la despesa del 2019. 

Notícies relacionades

No tirar endavant aquest reial decret llei per fer arribar a les administracions territorials aquests gairebé 8.000 milions addicionals previstos en el defenestrat projecte de Pressupostos no implicaria que autonomies i ajuntaments perdessin aquests recursos, ja que són el resultat d’aplicar els models vigents de finançament territorial. Simplement, és que tardarien més a rebre’ls; haurien d’esperar fins a l’aprovació d’uns nous Pressupostos de l’Estat per al 2019 pel Govern que surti de les urnes. Mentrestant, la pròrroga dels Pressupostos del 2018 obligaria a repetir les entregues de l’any passat, amb el consegüent problema de liquiditat per a les finances d’autonomies i ajuntaments.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ja va deixar clar als responsables autonòmics en el Consell de Política Fiscal i Financera del 31 de juliol que les comunitats podrien elaborar els seus comptes tot i que no hi hagués Pressupostos de l’Estat per al 2019 ja que en aquest cas (que finalment s’ha confirmat) el Govern habilitaria els instruments legals per fer arribar les quantitats compromeses a les administracions territorials