'BLOCKCHAIN' A LA BANCA

JP Morgan llançarà la primera criptomoneda recolzada per un banc

La idea és utilitzar JPM Coin per accelerar les transaccions entre grans clients

A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, in this September 19, 2013 file photo. JPMorgan Chase & Co on October 11, 2013 posted its first quarterly loss under Chairman and CEO Jamie Dimon after a tangle of legal and regulatory probes cost the biggest U.S. bank $7.2 billion.  REUTERS/Mike Segar/Files   (UNITED STATES - Tags: BUSINESS LOGO CRIME LAW)

A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, in this September 19, 2013 file photo. JPMorgan Chase & Co on October 11, 2013 posted its first quarterly loss under Chairman and CEO Jamie Dimon after a tangle of legal and regulatory probes cost the biggest U.S. bank $7.2 billion. REUTERS/Mike Segar/Files (UNITED STATES - Tags: BUSINESS LOGO CRIME LAW) / MIKE SEGAR (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els enginyers del banc nord-americà JP Morgan preparen el llançament de la que serà la primera criptomoneda d’una entitat financera. Han creat JPM Coin,  una moneda virtual que s’utilitzarà per liquidar instantàniament les transaccions en el seu negoci de pagaments a l’engròs, informa la cadena CNBC. Asseguren que només una petita fracció dels pagaments es realitzaran amb la criptomoneda en un primer moment, però l’experiment suposarà l’entrada de les monedes digitals en l’entorn bancari dels Estats Units. .

JP Morgan mou més de 6.000 milions de dòlars a tot el món només en operacions a gran escala entre grans clients. La idea és que alguns d’aquests pagaments es facin partint de la criptomoneda pròpia validada pel banc, el JPM Coin. L’objectiu d’aquest ús és que les operacions puguin ser liquidades immediatament i sense mitjancers, tot i que a ningú se li escapa que l’operació amb monedes virtuals pot ampliar els circuits financers tal com es coneixen actualment.

JP Morgan descriu l’entrada en el món de les criptomonedes com una nova evolució del capitalisme global descentralitzat, al marge dels governs o organismes reguladors, en el qual trobaran empara des de pagaments transfronterers fins a l’emissió de deute corporatiu, d’empreses o dels mateixos bancs. Les transferències bancàries tradicionals resulten lentes davant dels últims avenços de la tecnologia ‘blockchain’, capaç de confirmar operacions complexes de manera més fiable.

Els experts han vaticinat que la tecnologia ‘blockchain’ que s’utilitza per confirmar operacions multilaterals té un gran camp de desenvolupament per davant. De moment, les criptomonedes s’associen a operacions financeres d’alt risc i sense suport en l’economia financera normal. La irrupció dels bancs de manera oberta amb les seves pròpies monedes canvia el panorama, ja que és el mateix banc el que ratifica la validesa de l’operació, en qualsevol cas un apunt comptable en el suport real . 

Malgrat que l’anunci de JP Morgan podria induir a pensar que l’ús de criptomonedes es dispararà, el cert és que els experts opinen que els inversors minoristes probablement mai tindran una JPM Coin. Serà un producte especialitzat dirigit a clients especialment solvents i de confiança.

Notícies relacionades

Cada JPM Coin es podrà bescanviar per un sol dòlar dels EUA, i per això el seu valor no hauria de fluctuar; té un concepte similar a les denominades monedes estables de paritat fixa, i per això el seu atractiu derivarà de la velocitat amb què es facin les operacions. Els clients rebran les monedes després de dipositar dòlars al banc; després d’utilitzar els ‘tokens’ per a un pagament o compra de seguretat a la cadena de blocs, el banc destrueix virtualment l’apunt comptable i torna als clients una quantitat proporcional de dòlars.

A l’abril, JP Morgan va provar una emissió de deute en ‘blockchain’, creant una simulació virtual d’un certificat de dipòsit de 150 milions de dòlars per a un banc canadenc. En lloc de confiar en la transmissió de dades tradicional per comprar l’emissió, els inversors institucionals van utilitzar el ‘token’ de J.P. Morgan, cosa que va oferir com a resultat liquidacions instantànies.