Batalla jurídica

Una nova sentència a Madrid dictamina que els 'riders' de Glovo són falsos autònoms

El jutjat número 33 de la capital espanyola s'alinea amb les tesis d'Inspecció de Treball i en contra de dues sentències recents favorables a l'empresa

abertran43769404 glovo180905194236

abertran43769404 glovo180905194236 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Si fins ara dos jutges a Madrid s’havien alineat amb les tesis de Glovo i havien dictaminat que els seus repartidors eren autònoms, ara el magistrat del jutjat número 33 del social hi ha fallat en contra. Coincidint amb el criteri fins ara unànime de la Inspecció de Treball en les seves diferents intervencions per tot el territori, una sentència de dilluns passat determina que la relació d’un repartidor amb l’empresa de repartiment a domicili és pròpia d’un assalariat, no d’un autònom. Els 'riders', segons aquesta sentència, són falsos autònoms.

La relació entre la demandant i Glovo s’inicia el 18 de novembre del 2016, sota la fórmula de treballador autònom econòmicament dependent (TRADE) i percebent de mitjana al mes un total de 1.888,89 euros bruts per 40 hores de jornada, i finalitza el 20 de setembre del 2018. El cessament es produeix després de la participació de la repartidora en protestes contra Glovo i, a l’entendre-la com una represàlia, li exigeix a l’empresa que li reconegui la relació laboral i es declari la nul·litat de l’acomiadament. La repartidora ha sigut assessorada per UGT durant el procés. 

La companyia insisteix en l’argument que "l’activitat de Glovo consisteix a posar en contacte usuaris i proveïdors de serveis mitjançant l’aplicació, sí com a repartidors perquè transportin les comandes cursades pels usuaris als proveïdors", tal com reflecteix la sentència. És a dir, es presenta com a mer gestor de l’aplicació i insisteix en la llibertat de fixar i escollir les rutines de treball dels 'riders', així com el no veto perquè aquests presentin serveis per a altres plataformes de la competència. Les dues sentències fins ara favorables als interessos de Glovo es van recolzar en aquests arguments.

Notícies relacionades

A aquest aspecte, el magistrat del jutjat número 33 del social de Madrid és contundent: "La valoració com a indicis de no laboralitat de les parcel·les de llibertat de què disposa el repartidor [...] no pot fer-se amb la vista posada en el treball del segle XX, sinó atenent a com ara, amb les plataformes digitals i altres eines dissenyades per les TIC, es treballa al segle XXI".

El principal argument del jutge per determinar que la relació d’un repartidor amb Glovo és pròpia d’un treballador assalariat és l’'alienitat', és a dir, que sense l’ajuda de l’aplicació i el seu logaritme que connecta 'riders' amb restaurants i clients, el repartidor no podria donar a conèixer i oferir els seus serveis. És per això que dictamina que hi ha una relació laboral i declara la nul·litat de l’acomiadament, amb l’obligació de readmissió immediata.