Energia

El Govern presentarà el Pla Nacional d'Energia i Clima d'aquí 10 dies

Teresa Ribera anuncia que el full de ruta energètic fins al 2030 arribarà el 22 de febrer

La ministra per a la Transició Ecològica confirma el tancament nuclear entre el 2025 i el 2035

rjulve45972499 madrid 20 11 2018 politica entrevista este mediodia a la min181121202537

rjulve45972499 madrid 20 11 2018 politica entrevista este mediodia a la min181121202537 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha confirmat aquest dimarts que el Govern portarà al Consell de Ministres del 22 de febrer el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima en quès’establiran les bases de la transició energètica que ve i que l’Executiu central haurà d’enviar a Brussel·les per a la seva avaluació per part de la Comissió Europea. L’objectiu del pla, al qual acompanyarà la llei de canvi climàtic i transició energètica, serà complir els objectius proposats per al 2030, és a dir, posar sobre la taula les mesures necessàries per reduir les emissions un 20% respecte al 1990 (38 punts menys que en l’actualitat). 

Així ho ha assegurat Ribera a la seva sortida d’un acte sobre el sector energètic organitzat per IESE i Deloitte en què va avançar que la proposta servirà de marc cap a la desacarbonització de l’economia el 2050 i va confirmar que es planteja el tancament del parc nuclear "entre els anys 2025 i 2035". No obstant, la ministra també va aclarir que el Govern central "no dicta res respecte de cap central", sinó que són les empreses propietàries de les centrals nuclears els qui han d’establir el calendari del tancament individual de cada una.

"Però també és bo tenir una visió de conjunt per tenir seguretat nuclear i seguretat financera", va afegir Ribera, que va afirmar que el que es mirar d’evitar des de l’Executiu central és que es repeteixi el que va passar amb Garoña. "Garoña és l’antiexemple, això genera una desconfiança i una preocupació innecessària, creiem que és bo tenir previsió i claredat", va rematar.

A més de les nuclears, Ribera va enunciar una a una com es durà a terme la desaparició de les tecnologies més contaminants des d’ara i fins a la descarbonització, prevista per a l’any 2050. Segons els seus pronòstics, el 2020 començarà el descens de la generació del carbó que estarà acompanyat, en la segona meitat de la dècada, pel "tancament ordenat del parc nuclear" i serà al llarg de la dècada dels 30 quan el petroli comenci a perdre pes per a usos energètics. Sobre el gas natural, Ribera va assenyalar que "es mantindrà" i s’estabilitzarà, alhora que va apuntar que en els pròxims anys caldrà "mirar amb compte noves inversions en gas".

Notícies relacionades

Els tres eixos del full de ruta de l’Executiu per aconseguir aquesta reducció del 30% en emissions de CO2 l’any 2030 respecte a 1990 –cosa que seria el "límit mínim" perquè hi hagi una "possibilitat real" de descarbonitzar l’economia el 2050, ja que el 70% restant quedaria per als vint anys següents, segons Ribera– són "esgotar al màxim" la inversió en eficiència energètica, amb una primera mirada cap als edificis, però també en el teixit industrial i el transport, aprofitar al màxim l’electrificació en els finals usos finals de l’energia i apostar amb força per les energies renovables. Uns plans que suposaran una mobilització total de les inversions superior als 200.000 milions d’euros.

La ministra va definir la proposta del Govern en matèria d’energia com "una de les reformes estructurals més importants que ens hem de plantejar" i va posar de manifest la seva intenció que un full de ruta com aquest s’estableixi de forma consensuada amb totes les forces polítiques, perquè no es modifiqui segons el color polític, i d'aquesta manera poder donar seguretat als inversors. "Evidentment, hi pot haver una qüestió ideològica, però hi ha un ampli marge de terreny comú encara no conquistat, és un problema de maduresa social (un consens), al qual tots podem contribuir", va concloure.