Ple del Congrés

Les 10 claus del debat dels Pressupostos del 2019

Es discutiran les esmenes a la totalitat aquest dimarts i dimecres amb l'objectiu és tornar el projecte de llei

46310004 59

46310004 59

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Aquestes són les 10 claus del debatd’esmenes a la totalitat que se celebrarà aquest dimarts i dimecres en el ple del Congrés i l’objectiu del qual és tornar el projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat del 2019.

1. ¿Què són les esmenes a la totalitat?

Les esmenes a la totalitat a una llei poden ser de devolució o de text alternatiu. Les dels Pressupostos són sempre de devolució i són argumentades en una exposició de motius. Aquestes iniciatives reben el nom al Congrés de "totalitat" però al Senat es presenten com a "vetos".

El debat de les esmenes a la totalitat és el primer al qual s’enfronta la tramitació d’un projecte de llei, en aquest cas el dels Pressupostos, el més important de l’any.

2. ¿Quantes esmenes a la totalitat s’han registrat?

Els Pressupostos del 2019 han rebut sis esmenes a la totalitat (PP, Ciutadans, ERC, PDECat, Fòrum Astúries i Coalició Canària) amb diferents arguments però amb el mateix objectiu de demanar la devolució de la llei.

3. ¿Què argumenten les sis esmenes?

ElPP Ciutadans afirmen que són uns comptes pactats amb els partits independentistes de Catalunya que cedeixen als interessos de l’autodeterminació i que a més augmenten la despesa sense proposar ingressos creïbles i portaran a l’economia espanyola a un endeutament més gran.

ERC i el PDECat les presenten perquè el Govern no avança amb unes taules de diàleg que resolguin el conflicte polític a Catalunya, a més urgeixen més inversions per a la comunitat autònoma en funció del pes del PIB català a tot Espanya.

Fòrum Astúries al·lega més recursos per a la indústria electrointensiva, per als fons miners i les centrals tèrmiques i per a l’alta velocitat ferroviària entre Madrid i Astúries.

Coalició Canària reclama més de 400 milions d’euros que falten per invertir segons l’Estatut d’Autonomia i el Règim Econòmic i Fiscal (REF) i anirien destinats als ajuntaments, universitats, consorcis i centres de ciència i investigació.

4. ¿Com es voten?

Les esmenes es voten de forma conjunta ja que tot i que tenen exposicions de motius molt diferents totes persegueixen el mateix argument, que és tornar els Pressupostos.

5. ¿Com es desenvoluparà el debat?

A les 12 hores la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, obrirà el debat de totalitat amb la seva intervenció. La sessió s’interromprà per reprendre’s a les 15 hores amb les intervencions dels grups que han registrat esmenes, de major a menor, per la qual cosa primer pujarà a la tribuna el líder del PP, Pablo Casado, i posteriorment el president de Ciutadans, Albert Rivera; el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà; el diputat del PDECat Ferran Bel; la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, i el de Fòrum Astúries, Isidro Martínez.

Després de la sessió de dimarts, el debat es reprendrà aquest dimecres a les 9 hores per continuar les intervencions dels representants dels grups que han presentat esmena i de la resta per fixar posició, en ordre també de major a menor, tret del Grup Socialista, que ho farà en últim lloc. La ministra d’Hisenda serà l’última a intervenir.

6. ¿Quina majoria es requereix per aprovar les esmenes?

Si en aquesta votació s’aconsegueix la majoria simple –més vots a favor que en contra– el projecte de Pressupostos quedarà rebutjat i es tornarà al Govern.

Si es produís un empat tècnic, es durien a terme tres votacions i si a la tercera segueix l’empat les esmenes a la totalitat decaurien i els Pressupostos seguirien endavant.

7. ¿Com es reparteixen els vots?

Avui hi ha més sís que nos en favor de les esmenes a la totalitat ja que els vots dels grups esmenants sumen 185 escons, als quals se n’afegeixen dos d’UPN, per la qual cosa serien 187.

Els nos del PSOE, Units Podem, el PNB i Compromís a les peticions de devolució suposen 160 vots, mentre que Nova Canàries previsiblement s’abstindrà i EH Bildu encara no ha decidit el seu vot.

Si ERC i el PDECat retiren en l’últim moment les seves esmenes i se sumen al Govern, els Pressupostos sortirien, però si decideixen abstenir-se tampoc serviria de res. Almenys els nou diputats d’ERC haurien de votar a favor dels Pressupostos perquè el Govern comptés amb 171 vots davant els 170 dels esmenants.

A aquesta difícil aritmètica podrien sumar-se Nova Canàries i/o EH Bildu en favor de l’Executiu en l’últim moment.

8. ¿Què passa si els Pressupostos són rebutjats?

El projecte de llei seria tornat al Govern sense opció de tornar a presentar-ne un altre i seria prerrogativa del president del Govern, Pedro Sánchez, convocar o no eleccions anticipades.

9. ¿Existeix algun precedent de devolució de Pressupostos?

Sí. El 25 d’octubre del 1995 va decaure el projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 1996 i el llavors president del Govern, Felipe González, va haver d’avançar eleccions.

Notícies relacionades

Si decau el Pressupost del 2019 seria el segon rebutjat en la història de la democràcia.

10. ¿I què passa si es rebutgen les esmenes?

El tràmit pressupostari seguiria endavant al Congrés i després al Senat.