PER UNS 500 MILIONS

Telefónica confirma que els seus centres de dades estan en venda

L'operadora aspira a reduir el seu deute financer i reorientar les seves estratègies

zentauroepp38962334 alvarez pallete171130141949

zentauroepp38962334 alvarez pallete171130141949 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Telefónica ha reconegut aquest divendres que estudia la venda d’algun o de tots els seus centres de dades en el marc de la seva política de gestió de cartera, segons assenyala aquest divendres en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). "Telefónica, en el marc de la seva política de gestió de cartera basada en una estratègia de creació de valor i posicionament estratègic, està explorant la possible venda d’alguns dels seus ‘data centers’, que podria derivar en una o diverses transaccions, tant per tots, com per alguns d’aquests actius", assenyala l’operadora de telecomunicacions en la nota remesa al sector borsari.

La companyia fa referència així per primera vegada a les informacions que apunten que ha encarregat la venda del seu negoci de centres de dades i que aquests estarien valorats en uns 500 milions d’euros.

Les empreses nord-americanes Equinix i Digital Realty, totes dues cotitzades en el Nasdaq i especialitzades en la gestió de centres de dades (‘data centers’, en anglès), es troben entre les més ben situades per licitar per aquests actius de l’operadora espanyola. La primera assoleix un valor en borsa de més de 27.300 milions d’euros i la segona, de 20.000 milions. També la gestora canadenca de fons especialitzada en infraestructures Brookfield és en la llista final, segons ha publicat TMT Finance, tot i que l’operació està sota un elevat secretisme davant l’elevada quantia de l’operació i que generaria un elevat flux de caixa per a Telefónica. 

Bank of America Merrill Lynch coordina la venda d’aquest actiu, composta per 25 centres de dades en nou països que ofereixen servei a clients. Hi ha vuit instal·lacions a Espanya i la resta es reparteixen pel continent americà, i per això l’efecte financer de l’operació es deixarà notar en diverses filials. Serveixen per a l’allotjament de servidors, arxiu digital i suport d’operacions. 

Serveis lluny del ‘hardware’

Notícies relacionades

Un exemple destacat d’aquests centres de dades es troba a la localitat madrilenya d’Alcalá de Henares i és el denominat CPD Tier IV Gold, un dels més grans i fiables del món. Amb 23 sales diferents, ocupa uns 65.700 metres quadrats (vuit camps de futbol) i és un veritable búnquer amb sistemes d’alimentació elèctrica múltiples, connexions a l’exterior d’alta capacitat duplicades, una veritable megainfraestructura d’alt manteniment, gegantí consum energètic i, per tant, un pou sense fons d’inversions regulars. Almenys ha absorbit 400 milions des de la seva instal·lació el 2013, però al ritme d’obsolescència tecnològica actual aquest tipus d’instal·lacions suposen costos fixos elevadíssims dels quals Telefónica vol prescindir i orientar-se a la seva activitat de serveis més allunyada del ‘hardware’. Telefónica utilitza aquest centre per donar suport a tots els seus serveis al núvol i per allotjar les aplicacions o serveis de tercers que necessitin llogar espai per als seus serveis a internet.

Al gener, Telefónica va anunciar la venda de la seva participació en les filials de Guatemala i el Salvador a América Móvil, el grup controlat per Carlos Slim, en una transacció de 570 milions d’euros i que ja evidenciava l’interès de la multinacional de reajustar les seves estratègies i reduir el deute financer en un context d’alçament creixent.

Temes:

Telefónica