CCOO i UGT

10.000 sindicalistes es reuneixen a Madrid per exigir a Sánchez 'més fets i menys paraules'

Convocats per CCOO i UGT, van omplir la Caja Mágica per demanar una contrareforma laboral i de les pensions "ja"

zentauroepp46872653 ccoo y ugt190208122353

zentauroepp46872653 ccoo y ugt190208122353 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts

Prop de 10.000 delegats sindicals s’han congregat aquest divendres a Madrid sota el lema 'més fets i menys paraules’, dirigit al president del Govern, Pedro Sánchez. L’objectiu d’aquesta gran assemblea convocada pels sindicats CCOO i UGT és cridar a l’acció el Govern perquè compleixi "una vegada per sempre" la seva promesa de contrareforma laboral, però també als empresaris i als partits polítics perquè la recolzin. Amb banderes dels dos sindicats i a crits de CCOO i UGT, els treballadors van voler enviar un missatge "clar i alt": és temps d’acció.

"És temps de millorar l’ocupació, és temps de millorar els salaris perquè siguin dignes, aconseguir condicions laborals que permetin disfrutar de la vida, reconquerir drets que la reforma laboral ens continua arrabassant; és temps de lluita per serveis públics de qualitat, sanitat, educació i pensions que estiguin prou finançades, de lluita contra la discriminació, principalment la que patim les dones en la nostra societat i a la feina; cal acabar amb aquesta discriminació i amb aquesta xacra", va cridar la secretària d’Organització d’UGT, Rosa Moreno, que va fer aplaudir els delegats congregats a la Caja Mágica.

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el seu homòleg d’UGT, Pepe Álvarez, van liderar la concentració, en la qual van demanar per enèsima vegada al Govern que dugui a terme el que va prometre: la prevalença dels convenis col·lectius per sobre dels sectorials, la ultraactivitat o el control horari, però també la reforma de les pensions del 2013 del Partit Popular. Els sindicalistes també es van dirigir a la CEOE, i van demanar a l’organització empresarial que recolzi la introducció del que es va acordar en la negociació col·lectiva en els convenis. "O l’acord es reflecteix en els convenis o tensarem els convenis", va dir Sordo en declaracions als periodistes.

L’acte va començar uns minuts després de l’11 hores del matí i va anar a càrrec dels rapers Los Joselitos y Medea, que van fer aixecar els treballadors amb un rap ple de mencions, com ara "et manipulen per un lloc laboral" o "vaig patir assetjament per portar menjar al plat", que els treballadors van seguir a cop de palmells, i van continuar amb un monòleg de Virginia Riezu, la mestra de cerimònies, que va fer riure els presents preguntant per la presència de Pedro Sánchez en l’acte i encoratjant a "fer pressió" a la patronal. "¿Què passaria si la patronal s’enfada? ¿Fan vaga? ¿A Baqueira Beret, potser? ¿Una tancada a Louis Vuitton?", va fer broma.

Entre els 10.000 treballadors es podien observar cares conegudes, com el diputat del PSOE Toni Ferrer o els diputats d’Units Podem Alberto Rodríguez i Yolanda Díaz.

8-M, tornar a l’agenda social

A més de la contrareforma laboral i de les pensions i el reforç a la negociació col·lectiva, els sindicats van reclamar "deixar de parlar de banderes i relators i parlar dels problemes que de veritat afecten l’espanyol comú i l’espanyol normal", entre els quals la desigualtat de les dones. Les secretàries de Dones i Igualtat de CCOO, Elena Blasco, i d’UGT, Cristina Antoñanzas, van demanar als companys congregats a la madrilenya Caja Mágica unir-se a la mobilització del 8-M per "combatre la desigualtat", com ja es va fer en la "històrica" manifestació de l’any passat. "No obstant, després d’un any hi ha coses que no han canviat", va recordar Antoñanzas, que va agregar que "la igualtat o és laboral o mai hi haurà igualtat”. “No volem ser ni més ni menys, el que volem és ser iguals", va concloure.

Per la seva banda, el líder d’UGT, Pepe Álvarez, va demanar que el 8-M "acabi amb el desvergonyiment d’intentar desbancar privilegis". "La dona no és una màquina de reproducció, la dona ha de tenir fills amb l’home sempre que vulgui i no en relació amb la més gran o més petita quantitat de mà d’obra necessària", va agregar Álvarez en declaracions als mitjans de comunicació abans de començar l’acte.

Votar 'sí' als PGE 2019

Notícies relacionades

Els líders dels dos sindicats també van reclamar als partits polítics, "especialment als de la moció de censura", que votin 'sí' als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). "No hi ha cap raó perquè això no sigui així. Els treballadors i treballadores de Sevilla, Barcelona, Madrid o Bilbao tenen tots els mateixos problemes", va dir Pepe Álvarez. "Cal pensar més en els ciutadans que la moda aquesta d’ara de parlar d’Espanya més que dels espanyols", va agregar.

Per la seva banda, Unai Sordo va apuntar que "és bo que s’aprovin" els PGE 2019 perquè "és millor que hi hagi Pressupostos que no que no n’hi hagi".

Temes:

UGT CCOO Sindicats