Dades 2018

Les energies renovables suposen el 40,1% de la generació elèctrica

La xifra és un 6,4% respecte a la del 2017 gràcies a l'augment de la hidroelèctrica que aquell any es va estancar

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’any 2018 la generació elèctrica de la península lliure d’emissions de CO2davant el 57% registrat el 2017 segons l’'Avançament de l’Informe del Sistema Elèctric 2018' presentat per Red Eléctrica Espanyola (REE) aquest dijous. D’aquesta quantitat, el 20,6% correspon a les nuclears i el 40,1% és generació renovable, 6,4 punts percentuals més que l’any 2017 però un 0,4% inferior a la quota del 2016.

El motiu d’aquesta diferència està en la hidràulica. L’any 2017 amb prou feines es va produir amb energia hidràulica a Espanya, no obstant, el 2018 sí, amb un increment del 85% respecte a l’any anterior, tot i que hi va influir la caiguda de la producció per cicles combinats (22%) i carbó (18%). No obstant, si s’atén a la quota renovable dels últims cinc anys, el 2014 es va assolir una xifra superior a l’actual, el 42,3%.

"El 2006 vam començar amb la transició energètica i teníem menys del 50% de la contribució renovables que avui tenim", va celebrar el director general d’operació de REE, Luis Duvison. En el conjunt de les renovables, el 49% va ser eòlica, el 34% hidràulica, l’11% solar i el 5% restant representen la resta de tecnologies. 

Per al president de REE, Jordi Sevilla, aquestes dades posen de manifest la transició energètica a la qual s’enfronta aquest país que estarà plena de "fases transitòries", però a la qual convé acomodar-se "malgrat que hi hagi caigudes, amb la convicció que el resultat final serà altament beneficiós per a l’eficiència i el benestar del nostre país." Sevilla va encoratjar tots els agents del sector a "alinear-se amb aquest canvi". "Potser fins i tot podem consensuar entre el Govern i les empreses perquè aquest pla (Pla d’Energia i Clima) sigui el full de ruta de tots, i no només la d’aquest govern i que després en vingui un altre que el canviï”, va proposar el president de REE, que va assenyalar que la inversió de l’empresa pública podria superar els 7.000 d’aquí al 2030.

Notícies relacionades

D’altra banda, la demanda d’energia elèctrica nacional l’any 2018 va créixer per quart any consecutiu amb un valor de 268.000 gigawatts hora i un augment del 0,4% respecte al 2017 (un 0,3% si no es tenen en compte els efectes del calendari i temperatura), un percentatge bastant allunyat del creixement del PIB (2,5%), cosa que va explicar el director de regulació i estudis per a la Transició Energètica de Red Eléctrica, Luis Villazuela: "Abans de la crisi un creixement de l’1% del PIB significava un creixement de l’1% de la demanda elèctrica, però s’ha produït un desacoblament a causa de les mesures d’eficiència energètica i del canvi d’estructura productiva del país cap a sectors menys intensius en energia elèctrica".

En el cas de les grans i mitjanes empreses –23.000 grans consumidors amb una potència contractada de més de 450 quilowatts– el consum elèctric ha descendit un 1,8% el 2018 respecte a l’any anterior, i això suposa el 45% del total de la demanda peninsular.

Temes:

Energia