ESTAT DEL BENESTAR

Els pensionistes tornen a manifestar-se

Els taxistes s'afegeixen a les protestes a Madrid

GRAF9603. MADRID, 02/02/2019.- Manifestación para protestar contra los recortes en pensiones y por la defensa del sistema convocada por la Coordinadora Estatal por la Defensa del Sistema Público de Pensiones, que discurre desde Atocha hasta la Puerta del Sol. EFE/Eduardo Oyana

GRAF9603. MADRID, 02/02/2019.- Manifestación para protestar contra los recortes en pensiones y por la defensa del sistema convocada por la Coordinadora Estatal por la Defensa del Sistema Público de Pensiones, que discurre desde Atocha hasta la Puerta del Sol. EFE/Eduardo Oyana / Eduardo Oyana (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Milers de jubilats es van manifestar aquest dissabte a diverses ciutats espanyoles en defensa de les pensions públiques i contra el decret aprovat el 28 de desembre, pel qual les pensions pugen des de l’1 de gener l’1,6% en general i el 3% les mínimes i no contributives. Els col·lectius de pensionistes consideren que l’increment és insuficient. La mesura prevista pel Govern tindrà un cost global de 2.591 milions d’euros i en funció de l’evolució anual de l’IPC. 

La marxa més nombrosa va ser la de Madrid, entre la Glorieta d’Atocha i Sol, que va discórrer sense incidents i amb el recolzament del col·lectiu de taxistes, que van mostrar també el seu descontentament, un dia més, davant de la falta d’acord amb el Govern de la Comunitat de Madrid per a una nova regulació de l’activitat dels vehicles de lloguer amb conductor o VTC.

Les baixes temperatures van frenar l’afluència de manifestants a la majoria de ciutats, especialment a Madrid. Més de 2.000 persones (2.300, segons la Guàrdia Urbana) es van manifestar pels carrers de Barcelona per reclamar unes “pensions dignes”, convocades per la plataforma Marea Pensionista.

Notícies relacionades

Darrere d’una pancarta en què es llegia “No al Pacte de Toledo”, la manifestació ha començat a la plaça Urquinaona i a la confluència del carrer Aragó amb la plaça del Doctor Letamendi, on es troben les oficines de la Tresoreria General de la Seguretat Social. Els manifestants han reclamat quel’augment de l’IPC s’apliqui com a índex de referència per a la revalorització de les pensions i que s’equiparin les pensions mínimes amb el nou salari mínim interprofessional, amb l’objectiu que aquestes siguin d’almenys els 1.084 euros que marca el Carta Social europea.

Domiciano Sandoval, portaveu de Marea Pensionista, ha criticat que el Govern “no es vol comprometre amb la pujada de les pensions d’acord amb l’IPC per al futur, començant ja per l’any 2020”, en què, ha remarcat, “no sabem quina pujada tindrem”. Sandoval ha afirmat que els pensionistes han sortit al carrer per exigir una “reforma integral de les pensions” per evitar que “cada tres o quatre anys ens diguin que el sistema és insostenible, que cal retallar”. Finalment, ha lamentat que els pensionistes “no estiguin representats en el Pacte de Toledo” i sí que ho estiguin uns sindicats que, ha dit, no els representen.

Temes:

Pensionistes