BALANÇ DEL 2018

Recessió a Itàlia i frenada del PIB de l'eurozona fins a l'1,8%

L'activitat econòmica al país transalpí es va contreure el 0,2% en el quart trimestre i el 0,1% en el tercer

Banderes de la Unió Europea.

Banderes de la Unió Europea. / REUTERS / Yves Herman

2
Es llegeix en minuts

L’economia de la zona euro va créixer a un ritme anual de l’1,8% el 2018, segons l’estimació preliminar publicada per l’oficina estadística europea, Eurostat, que suposa una desacceleració de sis dècimes respecte de l’any anterior i el creixement més feble dels països de l’euro des del 2014, com a conseqüència de la desacceleració de les quatre grans economies de l’euro, que en el cas d’Itàlia ha suposat, fins i tot, la seva entrada en recessió.

En el cas d’Itàlia, l’activitat econòmica va experimentar en el quart trimestre del 2018 una contracció del 0,2%, després del retrocés del 0,1% registrat el tercer trimestre, cosa que es tradueix en una recessió tècnica a l’acumular dos trimestre consecutius en negatiu.

En comparació amb l’últim trimestre del 2017, el PIB italià va experimentar un creixement del 0,1%, mig punt percentual menys que l’expansió interanual registrada en el trimestre anterior. En el conjunt del 2018, l’economia transalpina va registrar un creixement del PIB d’Itàlia de l’1% en dades ajustades estacionalment.

En el quart trimestre, el creixement del PIB de l’eurozona va ser del 0,2%, en línia amb la taxa d’expansió registrada en els tres mesos anteriors, mentre que en comparació amb l’últim trimestre del 2017 el creixement interanual va ser de l’1,2%, quatre dècimes menys que en el trimestre precedent.

En el conjunt de la Unió Europea (UE), el PIB va créixer un 1,9% el 2018, mig punt percentual menys que en el 2017, després que en el quart trimestre de l’any l’expansió econòmica mantingués un ritme del 0,3%, igual que els tres mesos anteriors, que en termes interanuals va implicar un creixement de l’1,5%, tres dècimes menys que en el tercer trimestre.

"L’expansió de només el 0,2% en l’últim trimestre del 2018 confirma l’entorn de baix creixement en què ha entrat l’eurozona i del qual no sembla que hi hagi una sortida fàcil, ja que els riscos a la baixa persisteixen a començaments del 2019", va declarar Bert Colijn, economista sènior d’ING per a la zona euro, advertint que la persistència del baix creixement indica que es tracta d’alguna cosa més que de factors temporals.

Desacceleració

Notícies relacionades

La desacceleració de l’economia europea reflecteix el deteriorament registrat en els seus quatre principals motors econòmics, després que Alemanya hagi estimat un creixement de l’1,5% el 2018, la seva menor expansió des del 2013; França, de l’1,5%, davant del 2,3% de 2017; Espanya, del 2,5%, davant del 3% del 2017, fet que suposa la seva menor alça des del 2014; i Itàlia hagi confirmat la seva entrada en recessió en l’últim trimestre del 2018. De fet, el creixement de l’activitat de l’economia de l’eurozona es va situar el 2018 una dècima per sota de l’última previsió del Banc Central Europeu (BCE), que el mes de desembre passat va estimar una expansió de l’1,9% el 2018 i de l’1,7% per al 2017.

L’economista d’ING considera que la debilitat del creixement i de les enquestes sobre activitat al gener "és probable que les previsions de creixement vegin una reducció substancial al març", apuntant que el debat en el si del Consell de Govern del BCE "pot adoptar un gir més pessimista que complaurà alguns sectors".