Factura de la llum

L'any comença amb una pujada del 24% en el preu de l'electricitat

El preu a l'engròs de la llum se situa aquest mes de gener en 61,99 euros el megawatt hora

zentauroepp24528172 barcelona 19 12 2013   tarifas electricas contador luz factu180517140922

zentauroepp24528172 barcelona 19 12 2013 tarifas electricas contador luz factu180517140922

2
Es llegeix en minuts

Ja ho havia previst el mercat de futurs i així ha sigut. L’any comença amb una pujada del preu a l’engròs de l’electricitat que el primer mes de l’any és ja un 24% superior al preu que es va registrar en el mateix període del 2018. En concret, el preu de l’electricitat al mercat a l’engròs és aquest mes de 61,99 euros el megawatt hora, mentre el gener del 2018 va ser de 49,98 euros, segons dades facilitades per l’OMIE.

Un preu que afectarà directament la factura elèctrica que paguen els consumidors i que serà un 6,5% més cara que el gener del 2018, segons l’OCU. Així, aquest organisme calcula que una llar amb un consum mitjà anual de 3500 quilowatts i 4,6 quilowatts de potència contractada pagarà aquest mes uns 69,59 euros, mentre que el gener del 2018 va pagar 65,3 euros.

No obstant, aquest alça en els preus que no és una situació exclusiva d’Espanya sinó de tot Europa, així doncs, els principals països de l’entorn han vist créixer els preus, i la majoria, amb percentatges superiors al cas espanyol. Així, el preu de la llum el primer mes de l’any a França serà un 75% més car que el 2017; a Alemanya, un 67% més car, i als països nòrdics, un 63% superior. També a Itàlia i el Regne Unit, tot i que amb percentatges menors, un 38% i gairebé un 22%, respectivament.

I el principal motiu és el dels últims mesos, el mercat de drets d’emissió de CO2 2que ha estat pels núvols des de fa un any i això fa efecte en el preu final de les tecnologies que solen determinar el preu, en el cas d’Espanya, el carbó i el gas natural. A més, en molts casos, tot i que el vent aparegui, el preu no baixa. Així, segons l’expert Francisco Valverde, el vent que hi haurà aquest dijous serà l’equivalent a 13 o 14 nuclears i el preu no baixarà dels 55 euros el megawatt hora (54,88 euros)".

Benefici fiscal per als més vulnerables

Notícies relacionades

El Govern estudia la possibilitat d’establir un paquet de mesures fiscals per a alguns tipus de consumidors, segons va anunciar aquest dimarts la ministra per a la Transició Ecològica, durant la seva compareixença en comissió al Senat. Segons fonts del ministeri, es tractaria d’ajuts a famílies vulnerables per millorar l’eficiència energètica de les seves vivendes, a associacions de veïns que emprenguessin reformes als seus edificis, a un col·lectiu que participi en un PPA (power purchase agreement) –és a dir, un contracte de compravenda d’energia entre generador i comprador– a llarg termini en renovables o grups de persones que produïssin mesures per a l’autoconsum.

Naturgy cancel·la contractes

Aquest increment en els preus a l’engròs que s’ha mantingut en els últims mesos també ha provocat, segons la mateixa companyia, que Naturgy cancel·lés al voltant de 200 contractes amb els seus clients empresarials –la majoria pimes– dels 4.000 contractes que tenia subscrits l’empresa, entre els quals, el del gegant tèxtil Inditex. Un fet que el president de la companyia, Francisco Reynés, ha justificat durant la presentació de resultats com "una revisió de la cartera" en què estaven "llargs de contractes i curts de generació". "Això pot ser bo si els preus del 'pool' estan per sota del preu de venda i és dolent si passa el contrari", va agregar. "No ens volem deixar cap client però tenim obligació de guanyar diners amb tots els que tinguem", va dir.